De leverancier van Ethernet- en storagenetwerkapparatuur heeft in het eerste kwartaal van zijn boekjaar 2010 recordresultaten behaald. De omzet is 25 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, naar 539,5 miljoen dollar. Het verlies van 23,9 miljoen dat Brocade een jaar geleden boekte, is omgezet in een winst van 51,1 miljoen dollar.

'Ethernet is de toekomst'

Daarbij heeft het bedrijf echter 26 procent minder Ethernet-producten verkocht vergeleken met het voorgaande kwartaal, het slotkwartaal van boekjaar 2009. In diezelfde pediode hebben concurrenten als Cisco en Juniper flinke groei geboekt. De concurrentiestrijd op die markt is fel. Brocade heeft eerder al aangegeven dat de toekomst is aan Ethernet-netwerken. Het heeft daarvoor in 2008 al netwerkleverancier Foundry overgenomen.

Brocade-ceo Michael Klayko zegt nu dat de resultaten van het eerste kwartaal aantonen dat zijn bedrijf druk bezig is de Ethernet-business op te bouwen. Hij stelt dat er nog veel werk voor de boeg is. Analist Mark Sue van investeringsbank RBC Capital stelt tegenover de Wall Street Journal dat het Brocade meerdere kwartalen kan kosten om zijn tegenslag op de Ethernet-markt te boven te komen

AMS-IX

Het bedrijf heeft voor de bekendmaking van de cijfers nog geprobeerd positieve aandacht te genereren. Het heeft wereldwijd een persbericht uitgestuurd dat het Nederlandse internetknooppunt AMS-IX diens core-netwerk uitbreidt met Brocade-apparatuur. Dat betreft echter een in mei vorig jaar gesloten deal. Die verdubbeling van core switches en de migratie naar een nieuwe topologie is echter in de zomer van 2009 al uitgevoerd.

AMS-IX bevestigt tegenover Webwereld dat dit allang achter de rug is en dat een nieuwe verdubbeling van de core capaciteit nu zeker niet aan de orde is. Brocade reageert dat het vorige week uitgestuurde persbericht "een omschrijving is van de succesvolle uitrol die in 3 fasen is geïmplementeerd en geen enkele impact op de gebruikers heeft gehad."

Dit jaar

Brocade verwacht voor zijn hele boekjaar 2010 een omzet van 2,1 tot 2,2 miljard dollar. Dat is lager dan de eerst afgegeven voorspelling van 2,25 tot 2,45 miljard dollar. Financieel analisten zijn ontstemd over het Ethernet-verlies, de iets lager dan verwachte omzet die nu is geboekt, en de vooruitzichten. Analist Aaron Rakers van investeringsbank Stifel zegt tegen de Wall Street Journal dat er een probleem is met de uitvoering van de bedrijfsstrategie.