Op 27 februari krijgen Belgen, Britten en Fransen die Microsofts Internet Explorer (IE) als standaardbrowser hebben ingesteld de keuze uit alternatieve browsers. De resultaten daarvan worden getest, voor een release in andere landen. "Dat testen is vanwege de verschillende talen, voor de landingspagina", vertelt Bas Paumen, group lead Windows bij Microsoft Nederland. Hij verwijst daarmee naar de speciale webpagina die het keuzescherm vormt.

Meteen installeren

Via het scherm leidt de keuze voor een IE-concurrent meteen tot download en start van het installer-bestand. De vrees dat eindgebruikers een browser downloaden en die vervolgens niet installeren, is dus ongegrond. Paumen benadrukt zelf nog dat keuze voor een andere browser niet betekent dat IE wordt gedeïnstalleerd.

De optie 'meer informatie' onder de download-knop voor elke browser leidt naar de site van de desbetreffende browsermaker. Die kan daar zijn product in eigen woorden uitleggen en aanprijzen. Het keuzescherm duikt na de automatische installatie meteen op zodra een IE-gebruiker inlogt op zijn of haar pc.

Windows 7, Vista en XP

De test van het keuzescherm begint op 27 februari. Daarna wordt het vanaf 2 maart uitgerold in andere landen, zegt Paumen. Die uitrol gebeurt geleidelijk. "We verwachten in de eerste week op 6 procent van de Europese Windows-gebruikers te zitten en eind april op 100 procent." Terwijl het keuzescherm eerst uitkomt voor Windows 7 en daarna voor Vista en XP, geldt de deadline van eind april voor alle drie de Windows-versies, legt de Microsoft-medewerker uit.

Het keuzescherm is opgelegd door de Europese Commissie in het kader van de antitrustschikking met Microsoft. Daarbij heeft de EC bepaald dat het scherm vóór medio maart moet uitkomen. Dat betreft dan de keuze-optie voor Windows 7. Voorgangers Vista en XP moeten van de EC volgen vóór midden mei. De iets vervroegde uitrol is aangekondigd door topjurist Dave Heiner van Microsoft.

Via Windows Update

Het keuzescherm komt via Windows Update automatisch binnen bij IE-gebruikers in de Europese Unie. Paumen van Microsoft Nederland vertelt dat dit los van de maandelijkse patchronde, Patch Tuesday, gebeurt. Beheerders kunnen deze update blokkeren middels Microsofts patchbeheersoftware WSUS (Windows Software Update Services).

IE-gebruikers krijgen straks de keuze uit 12 browsers. De eerste 5 worden direct weergegeven en zijn de grote browsers IE, Firefox, Chrome, Safari en Opera. Deze worden in willekeurige, wisselende volgorde getoond. De nummers 6 tot en met 12 zijn de mindere goden, waarvan sommige de IE-engine gebruiken. Ook die browsers worden in willekeurige volgorde weergegeven. "Ja, er zitten best wel exotische browsers tussen", aldus Paumen.

Keuzesite al live

De site waar het keuzescherm draait, is nu net live gegaan. Tot dit weekend kreeg de websurfer die naar browserchoice.eu ging nog een foutmelding. Daarbij gaf een browser als Chrome de suggestie van Google of het niet om browserchoice.net gaat. Die naam is ook al geclaimd, maar de site is nog niet gevuld. " Your independet browser information portal. Comming soon", meldt de witte pagina met taalfouten. Verder blijkt browserballot.com geclaimd door online-encyclopedie Wikipedia.