Dat staat in het schikkingsvoorstel dat Microsoft afgelopen vrijdagavond aan de Europese Commissie deed. Naast een browserkeuzescherm voor het aankomende besturingssysteem Windows 7, stelt Redmond ook voor om een browserkeuzeprogramma uit te rollen voor Europese gebruikers van Windows XP en Vista.

Via Windows Update

Dit programma wordt automatisch geïnstalleerd via Windows Update "binnen 3 tot 6 maanden" nadat de EC akkoord is. Die update krijgt dan de status 'Belangrijk' voor Vista en 'Hoge Prioriteit' voor XP. Daardoor wordt het op nagenoeg alle consumenten-pc's automatisch geïnstalleerd en voor zakelijke Windows-pc's onder de aandacht van beheerders gebracht.

Na installatie krijgt de eindgebruiker bij de volgende inlog in Windows het zogenaamde browserkeuzescherm te zien. Dat biedt een overzicht met hyperlinks naar de vijf á zes (tot maximaal tien) meestgebruikte browsers op dat moment, zoals Internet Explorer (IE), Mozilla Firefox, Apple Safari, Google Chrome en Opera.

Overigens wordt dit keuzescherm alléén geactiveerd als Internet Explorer als standaardbrowser (default) in Windows staat ingesteld. De gebruiker kan het keuzescherm ook negeren met de knop 'Kies later'. In dat geval wordt het keuzescherm automatisch als 'favoriet' (bookmark) in IE toegevoegd zodat de gebruiker het later gemakkelijk kan terugvinden.

Alle api's openbaren

Verder belooft Microsoft om alle Windows-api's die IE gebruikt openbaar te maken. De kosten van de browserkeuze-operatie zal Redmond dragen, verzekert het softwareconcern.

Met deze opzienbarende knieval dekt Microsoft zich tegelijk wel juridisch in, want het voorstel "betekent op geen enkele manier dat Microsoft het eens is met het voorlopige oordeel van de Commissie van afgelopen januari of dat het toegeeft in overtreding van de Europese mededingingsegels te zijn", aldus een disclaimer in het voorstel (.doc).

Duivelse details

De EC, meer specifiek het directoraat Mededinging onder leiding van Eurocommissaris Neelie Kroes, heeft het schikkingsvoorstel nu in overweging en is in eerste instantie positief, meldde het vrijdag. De reacties van de klagende partijen zijn eveneens positief, zij het afwachtend.

Håkon Wium Lie, cto van de Noorse browsermaker Opera ASA, meldt Webwereld per e-mail: "We zijn verheugd om Microsofts eigen voorstel te zien om consumenten een oprechte keuze aan browsers te geven. We bestuderen het voorstel behoedzaam. Vergeleken met eerdere voorstellen lijkt het een doorbraak."

ECIS, een Brusselse lobbyclub van onder meer IBM, Sun, Adobe, Oracle en Opera, reageert vergelijkbaar. "De duivel zit in de details, maar in principe is Microsofts acceptatie van een browserkeuze voor consumenten een welkome ontwikkeling", aldus Thomas Vinje van ECIS tegen de IDG Nieuwsdienst. Volgens Vinje is het voorstel van Microsoft een "capitulatie in het zicht van een bijna zeker verlies tegenover de Commissie."