Microsoft wil ongetwijfeld een groot marktaandeel veroveren met haar Mobile Explorer. Ericsson heeft toegezegd de software te installeren op haar producten. Phone.com en Nokia maken ook microbrowsers. Staat een browseroorlog op stapel gelijk aan die tussen Netscape en Internet Explorer?

In de Verenigde Staten is Phone.com nu nog marktleider. Het bedrijf, dat ook nog bekend is onder haar oude naam Unwired Planet, bood als een van de eerste gratis haar microbrowser aan voor mobiele telefoons. Geld verdienen doet Phone.com met de verkoop van server-applicaties, die informatie van het web naar mobiele toestellen sluizen.

Ook Nokia heeft software waarmee het web beschikbaar is op de mobiele telefoon. Die applicatie is ingebouwd in de Nokia 7110. Zowel de Nokia-software als de browser van Phone.com ondersteunen het Wireless Application Protocol (WAP). Dat ook de Microsoft Mobile Explorer WAP ondersteunt, wordt door analisten gezien als een belangrijke acceptatie van die standaard.

De microbrowser van Microsoft kan echter ook HTML aan. Gebruikers zijn dus niet beperkt tot sites die beschikbaar zijn in MMM-formaat. WAP steunt op dat Mobile Media Mode formaat, een uitgeklede versie van HTML. Uitvinders van WAP ontwikkelden de MMM-standaard omdat HTML teveel bandbreedte zou vergen en informatie dus tergend traag op het schermpje zou verschijnen.

Een analist vertelde Reuters dat Nokia waarschijnlijk niet ongerust is over het pact tussen Ericsson en Microsoft. "Ik denk dat mensen onderschatten hoe Nokia de markt kan domineren. Als ze zich al bedreigd voelen, is er dan een reden voor Nokia om later niet ook afspraken te maken met Microsoft?"

Ericsson en Microsoft maakten tijdens een persconferentie duidelijk dat het geen exclusief samenwerkingsverband betreft.