Zondag is de bètaperiode van Opera 4 officieel begonnen. Testers kunnen op de site een Windows-versie van de software ophalen. Het bedrijf werkt daarnaast ook aan versies voor Linux, Mac, BeOS en het EPOC-platform. De Linux-versie is nog in het alpha-stadium.

Het meest bekende aspect van de Operabrowser is altijd de omvang geweest. Waar Microsoft en Netscape met hun volledige versies rond de twintig megabyte aan downloads neerzetten, past de download van Opera net niet meer op een diskette.

Weliswaar loopt de browser een stap achter de twee marktleiders aan, maar in versie 4 is een ingebouwde e-mail-client beschikbaar, plus ondersteuning voor XML, HTTP 1.1 en cascading style sheets. De Windows-versie beschikt daarnaast over ECMAscript, Javascript 1.3 en 128 bit encryptie.

Netscape

De aankondiging van Opera kwam één dag voor de bekendmaking van Netscape 6, zoals de nieuwe versie officieel gaat heten. De eerste bèta daarvan verschijnt binnen een maand, belooft Netscape.

Het hart van de nieuwe Netscape wordt gevormd door de nieuwe render-engine, met werktitel Gecko. Deze wordt momenteel ontwikkeld door de open-source organisatie Mozilla.org. Naast Netscape zelf hebben ook IBM, Intel, NetObjects, Nokia, Sun en Red Hat licenties op de nieuwe engine.