Dat zijn wij, aldus computerfabrikant Wang Laboratories, en om die claim kracht bij te zetten blijkt de onderneming al in oktober vorig jaar een aanklacht te hebben ingediend tegen Netscape Communications en America Online.

Deze twee bedrijven maken ten onrechte gebruik van de 'bookmarks', aldus Wang. De bookmarks zijn de 'boekenleggers' voor het World Wide Web, een ingebouwde en zelf uit te breiden index van websites zoals die is te vinden in de browsers van Netscape.

Wang Laboratories zegt het patent (nummer 4.751.669) te hebben op de bookmarks. Het is in 1984 aan het bedrijf toegekend voor een videotext-achtige toepassingen, waarbij data wordt opgeslagen op een centrale server. Het patent bestrijkt de mogelijkheid om webpagina's van een server op te slaan onder 'bewaar als...' of 'Bookmarks' en de mogelijkheid om bestanden met extensies op te slaan en daarna weer te openen op basis van die extensie.

In een procedure die het concern heeft aangespannen bij de rechtbank vraagt Wang om 1,9 procent van alle Communicator- en Navigator-browsers waarvoor Netscape licenties heeft verkocht. Het gaat om een miljoenenbedrag.

Zowel Netscap als America Online (dat voor zijn browser de kunst bij Netscape afkeek) noemen de claim van Wang ongefundeerd èn onuitvoerbaar. Lachende vierde inmiddels is Microsoft, dat voor zijn Internet Explorer koos voor 'Favorieten'.