Door de marktproblemen die er zijn is ingrijpen gerechtvaardigd, stelt de Europese Commissie. Dit houdt in dat de OPTA de kabelaars gaat verplichten hun analoge kabelaansluiting te openen voor andere partijen zoals YouCa. Deze kunnen dan dezelfde diensten gaan aanbieden als de huidige kabelaars. Dit moet de concurrentie ten goede komen. KPN mag overigens geen gebuik gaan maken van de kabel, net als de kabelaars geen toegang hebben tot het netwerk van KPN. OPTA wil er zo voor zorgen dat KPN en de kabelbedrijven blijven investeren in hun eigen netwerken.

Vorige maand stuurde de OPTA het besluit naar Brussel, waar er een maand lang werd overlegd en gelobbyd. "Er was een intense lobbycampagne om de uitkomst van onze overwegingen te beïnvloeden. Maar de Commissie is de beschermer van de Verdragen en is er niet om speciale belangen te verdedigen of te buigen voor een lobbycampagne", aldus Reding tegenover Reuters.

Verheugd

Voorzitter Chris Fonteijn van de OPTA reageert verheugd: “Met het groen licht van de Europese Commissie is een belangrijke bouwsteen van OPTA’s visie voor de elektronische communicatiemarkten bekrachtigd.”

De huidige kabelaars zijn fel gekant tegen het openbreken van de markt voor het analoge signaal. Pogingen dit tegen te houden strandden vooralsnog. Een van de argumenten was dat andere partijen de aansluitingen alleen maar zouden wederverkopen maar geen diensten over de aansluitingen gingen leveren. De rechter verklaarde de bezwaren eind vorig jaar ongegrond.