De Europese mededingingscommissaris Joaquin Almunia piekert er niet over om het onderzoek naar de voorgenomen overname van Ziggo door UPC-moeder Liberty Global aan Nederland over te laten.

Getouwtrek om cruciale fusie

Onlangs stuurde toezichthouder ACM een uitgebreid pleidooi naar Brussel met het verzoek de fusie te kunnen beoordelen. Het gaat immers om lokale spelers en ACM heeft zowel een berg kennis over mededinging als over de telecommarkt in zijn voorgangers NMa en OPTA.

Belachelijke notie, vindt Almunia. "Ik begrijp er niks van wat de Nederlandse mededingingsautoriteit laatst deed, door te zeggen 'Hé, hé, ik ben veel slimmer dan jij! Geef mij die zaak!' Nee. Ik was verbaasd hierdoor", aldus de bewindsman tegen de pers, waaronder Reuters en de Wall Street Journal. "Dit is vanzelfsprekend een EU-zaak..."

Brussel minder streng dan ACM

Formeel zal de Europese Commissie op 8 mei beslissen, maar ACM kan alvast de wonden gaan likken. De verwachting was dat ACM wel eens voorwaarden aan de fusie zou kunnen verbinden, zoals openstelling van de (analoge) TV-kabel. De kans dat Brussel dit zal eisen is echter minimaal.