Daarvoor is de Europese Commissie een openbare raadpleging gestart waarbij belanghebbenden en betrokken fabrikanten en organisaties hun mening hierover kunnen geven.

"Ik ben van mening dat de bescherming van minderjarigen in het mobiele telefoonverkeer de verantwoordelijkheid is van alle betrokken", sprak EU-Commissaris Viviane Reding (Informatiemaatschappij en media) dinsdag.

"De groei in het gebruik van mobiele telefoons draagt duidelijk bij tot het scheppen van banden tussen mensen in een informatiemaatschappij. Het vormt ook een belangrijke mogelijkheid voor de ontwikkeling van de economieën en samenlevingen van Europa. Tegelijkertijd neemt de bezorgdheid over de veiligheid van kinderen toe", aldus Reding.

Met de raadpleging wil de Europese Commissie feitelijke informatie en standpunten van verschillende belanghebbenden bijeen brengen over de soorten risico's waarmee kinderen te maken krijgen bij het gebruik van hun mobiele diensten. Mogelijk bestaat er ruimte voor actie op Europees niveau, aldus de Commissie.

Onderwerpen waarnaar wordt gekeken zijn onder meer: de toegang tot schadelijke of illegale inhoud, pesterijen, het verleiden van kinderen, risico's voor het privé-leven van kinderen en het risico van onverwacht hoge telefoonrekeningen.

Volgens Europese cijfers is 70 procent van de Europese jongeren van 12 en 13 jaar in het bezit van een mobieltje. Bij kinderen van 8 en 9 jaar is dat 23 procent.

Volgens een recent Europees onderzoek zijn mobieltjes onder jongeren steeds populairder omdat mogelijkheden van de toestellen steeds uitgebreider worden. De telefoons kunnen nu worden gebruikt voor het verzenden van videoboodschappen, amusementsdiensten (het downloaden van spelletjes, muziek en video's), toegang tot het internet en locatiegebaseerde diensten.