In 2010 moet 'breedband voor iedereen' een feit zijn in de EU, zo heeft de Europese Commissie dinsdag bekendgemaakt. "Breedbandtoegang mag zich niet tot de grote steden beperken", aldus Viviane Reding, Eurocommissaris voor Informatiemaatschappij en media.

De Europese Commissie noemt breedband 'cruciaal' voor de bevordering van groei en werkgelegenheid in Europese Unie. "Breedbandtoegang tot internet is onmisbaar voor elektronisch zakendoen en voor de groei en werkgelegenheid in de gehele economie", vindt Reding.

De breedbandinfrastructuur zal onder meer met overheidsgeld worden aangelegd. "De uitrol van breedband kan op het platteland en in afgelegen gebieden worden belemmerd door een falende marktwerking", meent Neelie Kroes, Eurocommissaris voor Concurrentie.

Tot nu toe is Kroes vaak nog een sta-in-de-weg voor breedbandinitiatieven van de overheid. Zo haalde zij onder meer een streep door een plan om een glasvezelnetwerk in Appingedam aan te leggen. Volgens de Nederlandse Eurocommissaris was er sprake van oneerlijke concurrentie.

Kroes blijft erbij dat het niet de bedoeling is dat overheid de initiatieven van marktpartijen ondermijnt. "We moeten er wel voor waken dat staatssteun het particulier initiatief verdringt of concurrentievervalsend werkt in een mate die indruist tegen het gemeenschappelijk belang."

Breedbandpenetratie

De breedbandpenetratie kwam eind 2005 met bijna 60 miljoen aansluitingen in de gehele Europese Unie uit op naar schatting 13 procent van de bevolking ofwel 25 procent van de huishoudens.

Nederland loopt voorop binnen de Europese Unie. Uit onderzoek van Telecompaper bleek eerder deze week dat er in Nederland meer dan vier miljoen breedbandaansluitingen zijn. Van alle Nederlandse huishoudens had 58,2 procent eind 2005 breedband.