De tarieven voor mobiel bellen in Nederland zijn praktisch het hoogst van heel Europa. Dat is een van de opmerkelijkste bevindingen uit een rapport over de Europese telecommarkten van het commissariaat Digitale Agenda van Neelie Kroes.

In 2008 kostte één minuut mobiel bellen in Europa gemiddeld 13 cent. In Nederland was dit maar liefst 20 cent. Alleen Luxemburg (21 cent) en Malta (24 cent per minuut) hadden hogere tarieven. Ter vergelijking: in 2008 kostte één minuut mobiel bellen in het Verenigd Koninkrijk 13 cent, in Denemarken 10 cent en in Letland, het goedkoopste land, slechts 4 cent., zo becijfert het commissariaat.

Tegenstrijdig

De cijfers zijn opmerkelijk omdat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vorig jaar in een rapport tot een hele andere conclusie kwam. In Nederland betalen consumenten volgens de OESO het minst van alle landen als er gemiddeld gebruik wordt gemaakt van mobiele telefonie.

Telecomtoezichthouder OPTA heeft een verklaring voor deze discrepantie. "Er is sprake van verschillende definities", legt de woordvoerster uit. De cijfers uit Brussel zijn volgens de telecomwaakhond zwaar vertekenend omdat er helemaal geen rekening wordt gehouden met de alomtegenwoordige subsidie op mobieltjes.

Subsidie verdisconteerd

"Die subsidie wordt natuurlijk verdisconteerd in de mobiele tarieven. De tarieven die hier vergeleken worden zijn van landen waar consumenten afzonderlijk een mobiel kopen en de mobieltjes niet gesubsidieerd worden door de beltarieven. Dat geeft een vertekend beeld." Volgens OPTA heeft Nederland een unieke situatie met de zwaar gesubsidieerde mobieltjes. Nergens anders worden mobiele telefoons zo vaak gratis weggegeven.

OPTA schaart zich dan ook achter de cijfers van de OESO: "De Nederlandse mobiele markt is zeer concurrerend."