De Amerikaanse softwareproducent scoort punten bij de antitrusttak van de Europese Commissie (EC), die instemmend reageert op concessies die Oracle dit weekend heeft voorgesteld. Het bedrijf doet beloftes aan klanten, ontwikkelaars en gebruikers van MySQL. De EC spreekt van constructieve gesprekken.

Het noemt de toezeggingen "een belangrijk nieuw element dat het meeweegt in de lopende behandeling van de Sun-overname", meldt de IDG News Service. Eurocommissaris Neelie Kroes is optimistisch dat deze kwestie een bevredigende uitkomst krijgt, waarbij de overname geen nadelig effect zal hebben op de Europese databasemarkt.

Toch water bij de wijn

Tot op heden stonden de EC en Oracle lijnrecht tegenover elkaar. Beide hebben harde woorden geuit over de houding van de andere partij in dit antitrustonderzoek. Daar is nu plots een kentering in gekomen.

Het Amerikaanse bedrijf heeft toch concessies gedaan aan de EC, met betrekking tot MySQL. De koper van Sun belooft daarin de storage engine-api's (application program interfaces) van MySQL beschikbaar te houden en geregeld te verbeteren.

Ook belooft het bedrijf openheid te handhaven (specifiek de open source-licentie GPL), geen commerciële licenties te vereisen en ook geen misbruik te maken van het auteursrecht op MySQL. Supportcontracten zullen niet verplicht zijn voor gebruikers. Storageleveranciers die MySQL gebruiken, kunnen hun Sun-contract met dezelfde voorwaarden bij Oracle verlengen tot eind 2014.

Oproep MySQL-maker

De concessies van Oracle en de positieve reactie van de EC volgen net enkele dagen na een oproep van de oorspronkelijke maker van MySQL. Grondlegger Michael 'Monty' Widenius roept open source-fans op de EC te bestoken met brieven om de overname door Oracle tegen te houden.

Hij wil zo de open source-database "uit de klauwen van Oracle te houden". Widenius vreest het einde voor de open source-database als die met Sun mee overgaat naar Oracle.

'Loze belofte'

Dit ondanks de belofte van Oracle om meer geld te investeren in MySQL dan Sun doet. "Simpelweg geld in ontwikkeling steken, is geen bewijs dat er ook maar iets nuttigs ooit uitkomt. Of dat MySQL een concurrerend alternatief blijft zijn, zoals het nu in de markt is", blogt de bij Sun opgestapte ontwikkelaar.

Zowel Widenius als Oracle erkennen dat open source een aftakking (fork) mogelijk maakt, waardoor een product nooit geheel ten onder kan gaan. De oorspronkelijke MySQL-maker stelt echter dat Oracle met de overname van Sun wel het auteursrecht op de open source-database in handen krijgt en daarmee een fork kan frustreren.

Verder uit Widenius de beschuldiging dat Oracle honderden klanten brieven aan de EC heeft laten sturen om de overname goed te keuren. De leverancier zou zijn klanten daarbij beloftes hebben gedaan die volgens de database-ontwikkelaar dus loze beloftes zijn.

Oordeel in januari

Widenius roept op zijn beurt op brieven te schrijven aan de EC-antitrusttak, om te wijzen op de haken en ogen. Hij stelt dat de overname van Sun door Oracle nog valt af te wenden. De EC velt volgens de huidige planning medio januari een oordeel, dat dan eind die maand gefinaliseerd moet zijn.