De bedrijven werden er in eerste instantie van beschuldigd dat zij excessief hoge tarieven hanteerden voor bellen in het buitenland via de mobiele telefoon. De Financial Times noemt de beslissing van de Europese Unie om een streep onder de zaak te zetten opmerkelijk, omdat zulke onderzoeken door de EU zelden worden gestaakt voordat er een boete of een overeenkomst op tafel ligt.

In 2004 en 2005 heeft de Europese Commissie officieel aanklachten ingediend tegen Vodafone UK en Deutschland, O2 UK en T-Mobile Deutschland. De EC beschuldigde de providers ervan dat zij misbruik maakte van hun dominante machtspositie en 'oneerlijke en excessieve' roamingtarieven hanteerden.

De beslissing van de EU om het onderzoek te staken komt op een moment dat de spanningen tussen de Europese Commissie en de mobiele providers hoog zijn. Veel van de providers zijn woedend over een nieuwe EU-wet, die het hen onmogelijk maakt om lucratievere tarieven te hanteren voor bellen in het buitenland.

Een woordvoerder van EU-commissaris Neelie Kroes stelt dat het zonde is als de Commissie extra tijd en mankracht in de antitrustzaak zou steken, omdat de wet al deze zaken aanpakt.

Critici stellen echter dat de wetgeving niet kijkt naar oneerlijke marktcompetitie. Zij denken dan ook dat de nieuwe wetgeving een handig excuus voor de Europese Commissie is om de langlopende zaak te laten vallen.