In het voorstel, dat volgende week al als wet kan worden bekrachtigd, worden internetbedrijven, maar bijvoorbeeld ook blogs, verplicht om door gebruikers ingediende videocontent van tevoren te laten controleren door een nog nader te bepalen instantie. Internetvideo zou daarmee in Italië dezelfde behandeling krijgen als televisiecontent.

Op die manier, zo luidt het officiële argument van de regering Berlusconi, kan gewelddadig en pornografisch materiaal worden geweerd. Maar ook filmpjes die het auteursrecht schenden, kunnen zo worden geweerd: isp's en aanbieders van platformen worden aansprakelijk gesteld voor content die het auteursrecht schendt. Nu is het nog zo dat platformen als YouTube, Dailymotion en blogs video's achteraf kunnen verwijderen. Boetes voor het niet nakomen van deze verplichting kunnen per overtreding oplopen tot 150.000 euro, met een minimum van 150 euro.

Veel beroering

Onder internetbedrijven en burgerrechtenorganisaties is flinke beroering ontstaan over het wetsvoorstel. Google en isp's zijn vooral bang voor de bureaucratische rompslomp die de regels met zich mee zouden brengen. Een dienst als YouTube, waar honderden video's per uur worden geplaatst, zou praktisch niet langer kunnen opereren. Burgerrechtenorganisaties zijn vooral woedend omdat het de vrijheid van meningsuiting drastisch beperkt. Reporters Without Borders stelt zelfs dat internetbedrijven verplicht kunnen worden om een licentie aan te schaffen om in Italië actief te kunnen zijn.

Veel is er niet nodig om het voorstel tot wet te verheffen. Het Italiaanse parlement kan slechts een niet-bindend advies voorleggen aan de premier, die op eigen houtje kan beslissen of hij de wet wel of niet ondertekent. Daarbij komt dat premier Berlusconi persoonlijk een broertje dood heeft aan diensten als YouTube. Zijn eigen bedrijf, Mediaset, heeft al meerdere juridische aanvaringen gehad met Google.

Verzet uit Brussel

Wel kan Berlusconi op verzet vanuit Brussel rekenen. De Europese Commissie heeft tegenover de eigen nieuwssite EurActiv aangegeven stappen te ondernemen tegen de Italiaanse regering als de wet getekend wordt, omdat de bepaling lijnrecht ingaat tegen de E-Commerce richtlijn van de Europese Unie. Daarin wordt namelijk expliciet gesteld dat isp's niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor gebruikerscontent, en ook dat video sharing-platformen niet als audio-visuele dienstverlener kunnen worden aangemerkt. Italië zou daarnaast al achterlopen met het implementeren van de Europese richtlijn voor audio-visuele mediadiensten die al op 19 december 2009 in heel de EU had moeten zijn doorgevoerd.