De Commissie heeft weliswaar bevestigd dat er een klacht is binnengekomen over de handelswijze van Microsoft, maar heeft laten weten deze niet te behandelen op de gebruikelijke manier.

De klacht werd ingediend door de British Educational Communications and Technology Agency (BECTA) bij the Office of Fair Trading (OFT) en is afgelopen dinsdag terechtgekomen bij de EC.

Reden voor de Europese Commissie om de klacht niet officieel in behandeling te nemen, is dat de aantijgingen al bekend zijn bij de Commissie en al zijn meegenomen in de reeds lopende antitrustonderzoeken, meldt InfoWorld.

Geen eerlijke zaken

Microsoft heeft op de klacht gereageerd met een verklaring, waarin het bedrijf aangeeft samen te blijven werken met BECTA en de Commissie, om de problemen die hebben geleid tot de klacht te verhelpen. BECTA vindt dat Microsoft geen eerlijke zaken doet, door de uitwisseling van bestanden tussen Office 2007 en programma's van concurrenten te bemoeilijken.

Daarbij is de organisatie van mening dat de manier waarop het bedrijf omspringt met haar softwarelicenties voor scholen, eerlijke concurrentie in de weg staat. Om die reden diende BECTA in oktober vorig jaar een klacht in bij the Office of Fair Trading, om deze vervolgens afgelopen dinsdag door te sturen naar de Europese Commissie.

Veel gedupeerden

Volgens Stephen Lucey, executive director of Strategic Technologies bij BECTA, is de handelswijze van Microsoft schadelijk: "Het zijn niet alleen de belangen van concurrenten en de markt in het algemeen die beschadigd raken wanneer er hindernissen worden opgeworpen om een effectieve vorm van interoperabiliteit te realiseren. Zulke hindernissen kunnen namelijk ook een schadelijke werking hebben op het belang van organisaties en instelling die gericht zijn op educatie en trainen. Leraren, leerlingen, ouders, worden hier allemaal door gedupeerd."

Microsoft oneens met klacht

Microsoft is het niet eens met de aantijgingen van BECTA en blijft erbij dat het 'zeer toegewijd' is aan het creëren van interoperabiliteit, zeker in combinatie met educatie. Volgens het bedrijf stappen dan ook veel meer scholen over op Windows Vista en Office 2007, nu ze de voordelen beginnen te zien van het gebruik van technologie in combinatie met educatie. Om een bijdrage te leveren aan een verbetering van de interoperabiliteit heeft het bedrijf verschillende projecten die zich bezighouden met het ontwikkelen van programma's daarvoor gesponsord.

Vizier op antitrustpraktijken

Microsoft heeft wederom geen gemakkelijk jaar met alle commotie rond antitrustzaken. De klacht van BECTA bereikte de Europese Commissie niet lang nadat Microsoft had besloten om in beroep te gaan tegen de boete 899 miljoen euro die het eerder dit jaar had ontvangen. De boete is opgelegd omdat het bedrijf zich volgens de mededingingswaakhond niet zou hebben gehouden aan de regels die in de antitrustzaak uit 2004 zijn vastgesteld.