Dat blijkt uit een onderzoek van de International Data Corporation (IDC) in opdracht van de Business Software Alliance (BSA). De organisatie is een samenwerkingsverband van hardware-, softwareleveranciers waaronder Apple, Adobe, Dell, Microsoft en Symantec.

Volgens onderzoeksbureau IDC is 29 procent van alle Nederlandse pc-software illegaal. In 2005 was dit dertig procent.

Een piraterijreductie van tien procent zou Nederland naast extra banen ook 439 miljoen euro aan extra belastinginkomsten en ruim 1,2 miljard euro aan extra it-bestedingen opleveren. Daardoor zou de economie met 1,6 miljard euro kunnen groeien.

Aan elke euro die bedrijven besteden aan legale software wordt volgens IDC nog eens 1,25 euro extra verdiend aan bijkomende diensten. Het gaat dan om training, installatie en onderhoud die meestal wordt besteed bij softwarediensten van lokale bedrijven.

Landelijke aanpak

BSA pleit dan ook voor een grotere landelijke aanpak van illegale software. 'Als landen stappen ondernemen om illegale software terug te dringen, heeft iedereen daar profijt van', zegt Jacco Brand, voorzitter van de BSA in Nederland. 'Het levert meer en betere banen op, een stabieler zakelijk klimaat en een grotere bijdrage aan de economie van de toch al sterke IT-sector. Het aanpakken van illegale software levert tastbare winst op voor overheden en economieën.'

Volgens IDC levert de it-sector een 'enorme bijdrage' aan de Nederlandse banenmarkt. Tegen 2011 zullen er 150.382 banen in de sector zijn en genereert de sector 16,9 miljard euro aan it-bestedingen. Daardoor komt er 17,6 miljard euro in de schatkist terecht.

Bedrijfsleven

Ook het bedrijfsleven heeft volgens IDC baat bij het terugdringen van de piraterij. 'De aanpak van softwarepiraterij is belangrijk voor het bedrijfsleven. Het verkleint namelijk de juridische en bedrijfsrisico's van het gebruik van ongelicenceerde software', zegt John Gantz, hoofd Onderzoek bij IDC. 'Software heeft de unieke eigenschap dat het waarde creëert in andere sectoren. Beleidsmakers moeten daarom met dwingende plannen komen om de softwarepiraterij aan te pakken. Alleen dan kunnen we de economische vruchten plukken van een sterke software- en IT-sector.'