Dit blijkt uit een onderzoek van IDC in opdracht van de Business Software Alliance ( BSA). De resultaten zijn gebundeld in een white paper en zijn donderdag gepresenteerd tijdens de Global Tech Summit 2003. Volgens de respondenten worden nog lang niet alle voordelen van software benut. Sterker nog, 75 procent van de voordelen ligt nog voor ons, zo blijkt uit het onderzoek (pdf). Ook blijkt uit het onderzoek dat de it-markt nog lang niet verzadigd is. Wereldwijd liggen er nog 1,5 miljoen it-banen in het verschiet, zo voorspellen de onderzoekers.

Toekomst

Volgens de BSA zorgt software ervoor dat mensen efficiënter kunnen werken. Deze verbeteringen zullen de productiviteit ten goede komen, wat weer resulteert in een kostenbesparing. Deze besparing kan volgens IDC oplopen tot 140 miljard dollar per jaar wereldwijd. Ook zal e-business floreren doordat internet veiliger wordt. IDC schat dat er in 2006 wereldwijd voor zo'n zes biljoen dollar online wordt verhandeld. "Vandaag de dag is elk zakelijk proces efficiënter en iedere werknemer productiever dankzij software", meent Robert Holleyman, president van de softwarewaakhond. "Een nieuwe golf van baanbrekende innovaties is aanstaand. Draadloos, nanotechnologie en gridcomputers zijn de beloftes voor morgen", zo voorspelt de president. IDC heeft becijferd dat het aantal draadloze hotspots de komende tien jaar fors zal groeien. Nu zijn dat er nog ongeveer 20.000. Over tien jaar zullen dit er echter 140.000 zijn. Tegen die tijd zal ook 65 procent van de internetters draadloos kunnen internetten. Dit wordt mede gevoed door een stijging in het aantal smart phones. Volgens IDC zullen dit er in 2013 zo'n tachtig miljoen zijn. Nu zijn dat er nog vier miljoen.

Investeren

Overigens moeten bedrijven ook zelf wat doen, willen deze voorspellingen worden bewaarheid. Zo moeten organisaties investeren in innovatie en moeten zij investeren in de opleidingen van personeel. Hierdoor kunnen werknemers het maximale halen uit de voordelen van de innovaties. En passant waarschuwt de BSA er ook nog voor dat het belangrijk is dat intellectuele eigendommen worden beschermd. Zonder die bescherming kunnen investeerders, ontwikkelaars en fabrikanten immers geen nieuwe producten creëren, aldus de softwarewaakhond. Update, 16:10 uur: In een vorige versie stond ten onrechte het bedrag van zes triljoen dollar genoemd. De BSA blijkt een vertaalfout vanuit het Amerikaans te hebben gemaakt.