De aanmaak, distributie en verkoop van CD-ROM's is volgens de Business Software Alliance in de Benelux, een branchevereniging van enkele grote softwarefabrikanten, een miljardenindustrie geworden. Daarbij wordt het grote geld verdiend door bendes die hun schijven met ieder gemiddeld 7600 gulden aan illegaal gekopieerde software binnen, maar vooral buiten Nederland op grote schaal laten persen. Bulgarije spant hierin de kroon

Van 1 juli tot eind december heeft de BSA drie medewerkers full-time aan het werk gezet om de verkoop en distributie van de 'track-CD-ROM's'. Dit zijn verzamelschijven waarop vrijwel alle populaire applicaties voor zakelijk gebruik zijn te vinden, naast de meest recente computerspelen. Tijdens het half jaar werden 140 verschillende titels van deze illegale schijven ontdekt: uitgaande van verschillende versies werden 210 afzonderlijke verzamel-CD's opgespoord. Van elke titel werden tussen de 1500 en 16.000 stuks aan de man gebracht, met gezamenlijk illegale kopieën van 4000 verschillende computerprogramma's.

Op een persbijeenkomst in Utrecht liet Joris Lensink, advocaat van de BSA, zien hoe makkelijk het is om aan een 'track-CD-ROM' te komen: in de rubriek Vraag & Aanbod van Planet Internet werden vandaag verzamelingen aangeboden voor 60 piek. De bekendste 'producten' zijn CrazyBytes (waarvan editie nummer 19, titel Men In Black werd getoond), Twilight, ShockWave, Lgacy en Warez. Ze kunnen anoniem via e-mail worden besteld en worden onder rembours door de PTT afgeleverd.

Tijdens het onderzoek stuitte de BSA op 80 homepages waarop illegale software voor verkoop aan Nederlandse gebruikers wordt aangeboden. In de gratis advertentierubrieken van acht Internet-providers werden 1300 'verboden' advertenties opgespoord. In kranten, weekbladen en de ViaVia zagen de BSA-speurders 550 advertenties met 'track-CD-ROM's'.

De Business Software Alliance heeft per e-mail waarschuwingen gestuurd aan 320 personen die via het Internet in verzamelschijven handelden; brieven aan 90 mensen die dat via de gedrukte media probeerden; en 500 e-mails aan mensen die belangstelling toonden voor de CD-ROM's. Ook de acht betrokken Internet-providers hebben een brief van de organisatie gekregen om na te denken over maatregelen.

Naast een briefje zijn er ook juridische stappen ondernomen: bij verschillende distribiteurs zijn vorig jaar 25.000 schijven in beslag genomen, onder meer in samenwerking met de Economische Controle Dienst (ECD). In de regio Utrecht leidde de campagne tegen de track-CD-ROM's in november tot acht arrestaties, waaronder een 26-jarige man uit Schagen en een 49-jarige man uit Amstelveen. Zij werden betrapt met 16.000 schijven die door een buitenlandse perserij werden bezorgd bij een bedrijfspand in een Akersloot. Daarop werden op nog tien plaatsen huiszoekingen verricht en spullen in beslag genomen.