De BSA heeft in 2010 aanzienlijk meer juridische procedures aangespannen tegen Nederlandse bedrijven die betrapt zijn op gebruik van illegale software. Ten opzichte van 2009 heeft de piraterijbestrijder vorig jaar 50 procent meer juridische procedures gevoerd.

Halvering?

De meeste zaken zijn geschikt. In 2010 werd in heel Europa drieduizend meldingen ontvangen over bedrijven die in overtreding waren. Dat kostte het Europese bedrijfsleven bijna 13 miljoen euro via schikkingen.

Het bedrag van 13 miljoen euro valt een beetje tegen. In 2009 beweerde de alliantie namelijk binnen een half jaar al 10 miljoen dollar te hebben binnengehaald. Daarvan kwam 6,6 miljoen dollar uit de aanschaf van de licenties om de illegale software legaal te maken, en 3,4 miljoen dollar uit opgelegde boetes. In Nederland zou toen ‘slechts’ 300.000 euro zijn binnengehaald. Dat is minder dan 1 promille van wat er volgens de BSA zelf aan illegale software in Nederland in gebruik is.

Verklikkers krijgen flinke bonus

De BSA is in Nederland begin dit jaar een intensieve campagne gestart tegen het gebruik van illegale software bij bedrijven. De belangenbehartiger van softwarebedrijven vraagt daarin werknemers te klikken in ruil voor een grote beloning.

Werknemers die hun bedrijf verklikken, of bedrijven die concurrenten aangeven, kunnen een aanzienlijk bedrag verdienen. Als een tip leidt tot het betalen van een schadevergoeding door een bedrijf, kunnen zij namelijk 10 procent van die schadevergoeding tegemoet zien. Daarvoor geldt dan wel een maximum van tienduizend euro.

'Meer meldingen'

Die ‘Zwart-op-wit’-campagne zou volgens de BSA al een “significante verhoging” van het aantal meldingen hebben opgeleverd. Om welke aantallen het gaat, is niet duidelijk. Op een verzoek aan de BSA om hierover meer helderheid te geven, is nog niet gereageerd.

UPDATE 14.21: Jacco Brand, verantwoordelijk voor de BSA-activiteiten in de Benelux, beaamt dat de ingevorderde bedragen niet wereldschokkend zijn. “Als je kijkt naar het binnengehaalde bedrag aan schadevergoedingen,zit er inderdaad weinig beweging in. Tussen 2009 en 2010 zit weinig verschil, ook in het bedrag dat in Nederland aan schadevergoedingen en extra licentieomzet is verkregen. Maar veel geld binnenhalen is geen doel op zich. We willen de notoire overtreders aanpakken. In Nederland worden overtredingen echter vaak onbewust gemaakt.”

“Dat er een toename is aan juridische acties komt omdat de meeste overtredingen blijken te zijn in de bovenkant en het midden van het MKB en niet zozeer in het grootbedrijf. De BSA heeft daarop zijn focus gelegd en dat leidt tot meer procedures. De bedragen per overtreding zijn dan wel lager.”

Over een klein haf jaar worden de resultaten zichtbaar van het begin dit jaar ingezette offensief. “De campagne aan het begin van het jaar heeft over de eerste twee maanden geleid tot een vertienvoudiging van het aantal meldingen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Om die allemaal in korte termijn te behandelen, zijn er extra mensen ingeschakeld bij het gespecialiseerde advocatenkantoor die we hiervoor in de arm hebben genomen.”