De Business Software Alliance bestrijdt het gebruik van software zonder de daarvoor vereiste licenties, wat ook commerciële inzet van freeware-voor-persoonlijk-gebruik omvat. Cloud computing maakt veel lokaal te installeren software overbodig, maar voor dergelijke SaaS-diensten (Software as a Service) gelden vaak ook licenties en gebruiksvoorwaarden. En die staan niet altijd het delen van log-ins toe.

Delen met collega's

Uit een wereldwijd onderzoek van de BSA blijkt dat werknemers vaak wel hun inloggegevens delen, met collega's binnen hun organisatie. Dit geldt voor 42 procent van de ondervraagden die clouddiensten inzetten voor zakelijke doeleinden. Dat zakelijke gebruik is aangegeven door 33 procent van de 15.000 computergebruikers die namens de BSA zijn ondervraagd in 33 landen. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos Public Affairs.

“Dit wijst op een zorgelijke nieuwe manier voor misbruik van softwarelicenties, en het is het nieuwste teken dat piraterij evolueert in het cloudtijdperk, in plaats van uit te sterven", blogt BSA-president Robert Holleyman over het vorige week verschenen onderzoeksrapport (PDF). Daarbij is er een duidelijke scheiding tussen het inlog-delen van gebruikers in opkomende markten en in volwassen markten.

In markten die nog in ontwikkeling zijn, is log-in delen staande praktijk voor 45 procent van de gebruikers die betalen voor zakelijke clouddiensten. In volwassen markten ligt dat aandeel op 30 procent. “Dit spiegelt een trend die we al lang zien in de piraterijpercentages voor geïnstalleerde pc-software", geeft Holleyman aan. “Het probleem is significant groter in opkomende economieën." Hij bespeurt ook een overlap tussen 'pc-piraten' en cloudinlog-delers.

Soms piraterij

Holleyman benadrukt dat het delen van log-ins binnen organisaties niet altijd neerkomt op het illegaal gebruiken van clouddiensten. “In sommige gevallen hebben organisaties licenties die gebruikers toestaan om accounts te delen." Veel cloudaanbieders rekenen ook geen vergoeding per gebruiker (seat), legt de BSA-president uit, maar factureren hun klanten op basis van het verbruikte reken- en opslagvermogen.

Tegelijkertijd geeft 56 procent van de betalende cloudgebruikers aan dat het fout is om inloggegevens verkregen via hun werkgever te delen met collega's. “Dit omvat veel van dezelfde mensen die dit wel doen." Volgens de BSA-topman is het in veel gevallen inderdaad fout, afhankelijk van de exacte service-overeenkomsten voor de gebruikte zakelijke clouddiensten.

Clouddiensten zijn meer in gebruik in opkomende markten, voor zowel persoonlijke als zakelijke doeleinden. Daarbij ligt het delen van inloggevens ook iets hoger dan in volwassen markten.