John Petter, managing director van BT's consumentendivisie, liet de Financial Times deze week doorschemeren dat videowebsites niet langer gratis kunnen paratiseren op BT's breedbandnetwerk. "We kunnen de contentproviders niet langer gratis laten meeliften, en klanten tegelijkertijd diensten leveren voor de prijs die ze verwachten."

Volgens Petter is de enorme dataconsumptie veroorzaakt door videosites "een steeds dringender probleem". Een groeiend aantal contentproviders bouwt lucratieve businessmodellen over de rug van het BT-netwerk, stelt de Britse manager van het telecombedrijf. Petter wil niet zeggen hoeveel extra kosten videosites veroorzaken, "maar als het niet significant is, dan hadden we dit niet aangekaart".

Competitieve breedbandmarkt

Een technologieverslaggever van de BBC ontving deze week een e-mail van BT, waarin het bedrijf uiteenzet dat het niet langer alleen kan opdraaien voor de hoge kosten in een competitieve breedbandmarkt.

De BBC vindt het een onzinnig idee om BT te betalen voor gebruik van zijn iPlayer, de Uitzending Gemist voor de Britten. "De BBC iPlayer is maar een van de vele diensten op het open internet. Het maakt maar een klein percentage uit van het totale internetverkeer in Groot-Brittanni├ź."

Verstopte pijpen

Vele breedbandproviders klagen al jaren over bandbreedtehongerige videosites die de 'tubes' verstopppen. Isp's zoeken naar manieren om de kosten hiervan te verhalen op contentproviders, zodat ze het niet meteen door hoeven te rekenen aan klanten. Voorstander van het concept netneutraliteit vinden dit soort argumenten onzin. Op het net mag niet gediscrimineerd worden.

In de clinch

BT en de BBC liggen nu al anderhalve week in de clinch over deze kwestie. De BBC meldde op 1 juni dat BT de bandbreedte van gebruikers van de iPlayer afknijpt. Ook bezoek naar YouTube zou afgeknepen worden.

Dat is "fair use", was de repliek van BT. Het telecombedrijf zegt de bandbreedte van klanten met het goedkoopste abonnement tussen 17.00 uur en middernacht te verlagen van 8 megabit per seconde naar 896 kilobit. Volgens BT is dat genoeg om de iPlayer in de laagste resolutie te bekijken.

NOS-streams

In Nederland steekt deze discussie over netneutraliteit ook zo nu en dan de kop op. De NOS klaagt geregeld dat de doorgifte van videostreams bij grote sportevenementen wordt beperkt door de telecombedrijven.