"Het is voor het eerst dat we drie bèta's tegelijk vrijgeven", vertelde Bill Gates in zijn openingstoespraak tijdens de Windows Hardware Engineering-conferentie in Seattle. "Voornaamste reden om de bèta's tegelijk uit te brengen, is de wijze waarop de producten samenwerken. Dat kan de gemeenschap het beste ervaren indien we alledrie de producten tegelijk uitbrengen." Gates doelt op de hechte integratie van Office 2007 en Vista.

Tijdens zijn toespraak prees Gates de it-industrie over de soepele overgang van 32-bits naar 64-bits en van single core processoren naar multicore. Gates: "De industrie krijgt van mij hoge cijfers."

Naast het terugblikken op het afgelopen jaar, deed Gates ook zijn toekomstverwachting uit de doeken. "Mediacenter is dit jaar definitief doorgebroken. High definition is nu in het bereik van de consumenten. Home entertainment kan nu echt een plek in elke huiskamer verwerven."

Het paradepaardje van Gates, de tablet-pc, werd wederom van stal gehaald, evenals de onlangs gelanceerde Ultra Mobile pc (Origami) van Samsung.

Naast de bèta-aankondigingen liet de Microsoft-topman ook de Motorola Q-telefoon zien, waarmee onder andere de Live-diensten van het softwarebedrijf benaderd kunnen worden. "Telefonie verschuift meer en meer naar de pc. De pbx wordt op termijn een ip-gebaseerde mainframe."

Flexgo

Gates vertelde in zijn toespraak over de ervaringen van het bedrijf met Microsoft Flexgo. Dit systeem is gericht op ontwikkelingslanden waar de bewoners zich geen pc kunnen veroorloven. Deze mensen kunnen tegen een zeer laag bedrag een pc aanschaffen en vervolgens met prepaid-kaarten de pc gebruiken. Zodra de pc eenmaal compleet is afbetaald met prepaid-bedragen, is het systeem definitief van de gebruiker.

Webwereld heeft Windows Vista bèta 2 alvast getest. Lees alles hierover in de bijlage.