Het Openbaar Ministerie heeft besloten om tot vervolging over te gaan. Het Eindhovense computerbedrijf blijft de beschuldigingen ontkennen.

Copaco heeft niet alleen grootschalige fraude gepleegd, ook probeerde het bewijsmateriaal te manipuleren. Dit meldt het Parool naar aanleiding van een verklaring van het Openbaar Ministerie bij het gerechtshof in Den Bosch. Jos Reijers, algemeen directeur van Copaco, verklaarde eind vorig jaar nog dat zijn bedrijf geen blaam treft en beschreef de zaak destijds als 'juridische haarkloverij'. Het OM vervolgt Copaco nu alsnog.

Advocaat-generaal De Goede noemt het belastend dat Copaco bij de fiscale opsporingsdienst FIOD heeft geprobeerd onderzoekers te misleiden. Het ict-bedrijf zou daarbij als schakel in een BTW-carrousel hebben gefungeerd. Hierbij werd gehandeld in een niet-bestaande geheugenmodule, om BTW terug te kunnen vragen. Toen de FIOD de geheugenmodule van Copaco ontving, bleek deze naderhand in elkaar gezet. Behalve een naheffing van zes miljoen euro is een dagvaarding nu het gevolg.

Als reactie op de uitspraak van het OM heeft Reijers een persbericht laten uitgaan. Het computerbedrijf wijst daarin alle beschuldigingen van de hand. Reijers verklaart dat het de verschuldigde btw 'volgens de wettelijke regels wèl heeft voldaan'. De verhaalsactie zal om die reden worden bestreden.

Volgens Reijers heeft het Europese hof in januari bepaald dat de fiscus in dit soort situaties niet het recht heeft deze in de keten van leveranciers gemiste btw-gelden dan maar bij het bonafide bedrijf op te eisen. Reijers: "De betrokken criminelen die deze ketens vaak telkens weer geraffineerd opzetten ontkennen alle schuld en proberen die op anderen af te schuiven. Per jaar wordt de Europese Gemeenschap zo naar schatting voor circa 100 miljard euro opgelicht."