Wanneer een bepaald type component (OCX-control) wordt meegezonden in een mailtje laat Outlook het afweten zodra het bericht is geopend. Volgens Microsoft ontstaat het probleem door een fout in de interactie tussen het mailprogramma en de mediaspeler.

Outlook crasht alleen als het bericht echt geopend wordt. In het previewvenster kan het bericht geen kwaad doen. Het systeem loopt geen schade op door de fout, verzekert Microsoft. Het mailprogramma kan na de crash gewoon weer worden gestart.

OCX staat voor OLE Custom Control. In een OCX-control kunnen meerdere ActiveX-componenten zitten. Softwareontwikkelaars kunnen deze componenten gebruiken om applicaties te laten samenwerken met andere applicaties. Als er in een mailtje een multimedia-element is ingebouwd, wordt de mediaspeler gestart. Dit gaat normaal gesproken goed, maar in dit geval is de OCX-control foutief geprogrammeerd.

Volgens Bugnet kan ook tekstverwerker Word crashen door de fout. Dit gebeurt echter alleen als de gebruiker Word heeft ingesteld als opmaakprogramma voor e-mail. Als Word crasht, kan het zijn dat alle open en niet opgeslagen documenten verloren gaan.

Microsoft raadt gebruikers van Windows Media Player en 7 Outlook of Outlook Express aan een patch te installeren. Het bestand is slechts 268 KB groot en werkt op Windows 98, 2000 en Me.