NASA heeft na veel tegenslag een nieuwe systeemversie geïnstalleerd voor Curiosity. De Marslander die 16 maanden geleden zijn eerste ronde reed op de Rode Planeet, heeft opnieuw een problematische update achter de rug. In november zorgde de noodzakelijk update van versie 10 naar 11 voor een onvoorziene reboot en mislukte de installatie volledig. Maar de tweede poging, die een hele week vergde, is volgens NASA “soepel” verlopen.

De ruimtevaartorganisatie heeft nu driemaal het OS vervangen van zijn Marslander. De verse software dient ervoor om het navigatiesysteem en de functionaliteit van Curiosity’s robotarm verder te ontwikkelen. Een jaar geleden schakelde het systeem zichzelf daarbij 8 uur lang uit. Het voertuig kan dankzij OS-versie 11 ook ’s nachts meer informatie binnenhalen, zodat deze de volgende dag kan worden gebruikt bij het autonoom rijden over de heuvelachtige planeet.

Ook selfies

Curiosity maakt ook selfies, zij het mét een reden. De foto’s moeten eventuele slijtage of beschadigingen aan het licht brengen. Zoals hieronder op de foto bij het linker voorwiel, bij de aluminium-velgen. De laatste tijd heeft de Marslander een gebied overgestoken met veel scherpe rotsen, maar volgens het voertuig zelf volgt er de komende tijd een periode van relatieve rust.