Zoals het bedrijf eerder had beloofd, heeft Skype een zo geheten ‘post mortem’ afgegeven waarin het nog eens uitvoerig stilstaat bij de dieperliggende oorzaken van de grote storing van vorige week. Naar nu blijkt ging op 22 december een cluster van netwerkondersteunende servers onderuit, waarna een domino-effect ontstond van crashende Windows-clients.

Dat kwam doordat de clients een steeds latere response kregen van de overbelaste servers. Het antwoord van de servers werd niet meer goed verwerkt, waarna de clients een voor een onderuit gingen. Het ging daarbij specifiek om de versie 5.0.0152 van die client. Oudere of jongere versies van de Windowsclient hadden geen last van de bug.

Versie 5.0.0152

Maar, laat die versie 5.0.0152 nu juist gebruikt worden door ongeveer de helft van alle Skypegebruikers wereldwijd. Van die gebruikers ging achtereen uiteindelijk 40 procent onderuit. En die tellen weer voor 25 tot 30 procent van alle in het peer-to-peer-netwerk aanwezige supernodes, waar Skypevoorman Tony Bates het eerder over had.

Doordat het aantal beschikbare publieke nodes in het netwerk daardoor steeds minder werd, ging het failover mechanisme automatisch werken. Andere nodes probeerden de druk op het netwerk op te vangen, dat volgens Rabbe weer leidde tot vrijwel totaal falen van het netwerk binnen enkele uren nadat de servercluster onderuit ging.

Dedicated supernodes

Technici van het bedrijf wisten het netwerk weer langzaam op gang te brengen door duizenden eigen dedicated supernodes in het netwerk te zetten, waarna uiteindelijk afgelopen vrijdag het netwerk stabiliseerde.

Skype zegt nu een dergelijke gebuertenis in de toekomst te willen vermijden, mede door te zorgen dat de softwareclients automatisch geüpdatet worden, zodat bugs zoveel mogelijk worden voorkomen. Zoals bekend heeft Skype betalende klanten al compensatie beloofd voor de tijd dat zij niet van het netwerk gebruik konden maken.