De Buienradar App is tot nu toe de enige Nederlandstalige iPhone App in de nieuwe softwarewinkel van Apple. Op de iPhone 3G worden al ruim zevenhonderd verschillende programma's getoond. Tweehonderd daarvan bevinden zich in de categorie Vermaak.

De App Store ging donderdagmiddag ook in een Nederlandse versie online op de iPhone 3G, die reeds in bezit is van Webwereld. De verkoop van de iPhone 3G gaat in ons land pas vannacht van start bij de T-Mobile-winkel in Rotterdam.

Buienradar

De gratis Buienradar App toont de actuele regenverwachting voor Nederland en Europa, plus satellietbeelden. Naast Buienradar werkt ook Hyves aan een eigen iPhone App. Die is pas deze zomer klaar. Op het moment van schrijven waren de meeste programma's nog nul keer gedownload. Apple toont statistieken per programma.

Buienradar is niet de enige app van Nederlandse makelij, wel de enige Nederlandstalige. Het Amsterdamse softwarebedrijf Makayama komt met drie iPhone-programma in de App Store: Photodial, VoiceDial en Camera Pro. PhotoDial is nu al beschikbaar, de andere twee komen in de loop van de komende dagen, zegt Vincent Verwey van Makayama.

Curieus is dat belsoftware Truphone wel wordt getoond in de App Store op de iPhone, maar bij installatie verschijnt een bericht dat het programma niet beschikbaar is.

Kosten

Een deel van de beschikbare software is gratis, maar voor de meerderheid moet worden betaald. De prijzen lopen uiteen van enkele tientallen eurocenten tot 40 euro. Een woordenboek van het bedrijf Ultralingua en het programma BibleXpress kosten allebei 24 euro. Een programma om gesproken memo's te maken van Verge23 kost 7,99 euro. Dat is evenveel als de prijs voor het populaire spelletje Bejeweled. Dat is een van de vele beschikbare spelletjes. Voor een sudoku-game moet je 4,99 euro betalen.

Voor downloaden van programma's vraagt de App Store op de iPhone naar het iTunes-wachtwoord van de gebruiker. Onder de beschikbare gratis programma's zijn bijvoorbeeld Facebook, Myspace, Bloomberg, AIM, Associated Press en Salesforce. RSS-lezer NetNewsWire is ook gratis verkrijgbaar.