De Lotto behoudt zijn monopolie bij het uitbaten van kansspelen in Nederland en mag dus de Engelse rivaal Ladbrokes online weren. Het monopolie en het verbod op buitenlandse concurrentie zijn niet in strijd met het Europese recht van vrij verkeer van diensten. Dat oordeelt de Hoge Raad na een proces dat zich tien jaar heeft voortgesleept.

Wildgroei aan goksites

De zaak is nu eindelijk helemaal afgelopen, mede omdat het Europees Hof zich er ook al over heeft uitgelaten. Kansspelen werden traditioneel door nationale overheden gereguleerd, vooral ook vanwege de zorgen over de negatieve effecten ervan, zoals verslaving. Maar door de opkomst van het internet zijn talloze, veel minder gereguleerde goksites zoals Ladbrokes, Unibet en Bwin bereikbaar voor de Nederlander.

De Lotto, en de Nederlandse overheid, wilden hier een stokje voor steken. De Lotto moet zich namelijk op grond van de vergunning houden aan een groot aantal strenge voorschriften terwijl Ladbrokes dat niet doet.

Monopolie mag

In het civiele traject heeft de Lotto nu na 10 jaar een klinkende overwinning behaald. Het door de Nederlandse overheid gewenste monopolie is niet in strijd met Europese recht van vrij verkeer van diensten, oordeelt de hoogste rechter. De consequentie is dat het eerdere verbod voor Ladbrokes op het online en telefonisch aanbieden van kansspelen aan Nederlanders van kracht blijft.

De Lotto is uiteraard blij met het arrest, dat volgens directeur Tjeerd Veenstra “niets aan duidelijkheid overlaat". Hij vertelt dat Ladbrokes zich de laatste jaren netjes heeft gedragen, maar dat andere rivalen als Unibet en Bwin zich niets van de rechterlijke uitspraken hebben aangetrokken. Die buitenlandse goksites richten zich nog steeds expliciet op het Nederlands publiek.

Het is echter aan het Openbaar Ministerie om de illegale goksites aan te pakken. Het ministerie van Justitie was niet direct bereikbaar voor commentaar.