Microsoft heeft een nieuwe taktiek om softwarepiraterij, ook in landen als China, te bestrijden. Het bedrijf probeert in de Verenigde Staten nieuwe wetgeving aangenomen te krijgen die Amerikaanse fabrikanten aansprakelijk stelt voor softwarepiraterij door overzeese handelspartners, schrijft juridisch ict-blog Groklaw.

Importverbod, boete

Als een Amerikaans bedrijf een product afneemt van een buitenlands bedrijf dat software gebruikt zonder geldige licentie, dan mag de Amerikaanse onderneming dat product niet verkopen. Ook moet de Amerikaanse firma dan een schadevergoeding betalen aan de gedupeerde maker van de illegaal gebruikte software.

Het maakt hierbij niet uit om welke software en wat voor geleverd product het gaat. Als de aanleverende producent ergens binnen de organisatie illegale software gebruikt, dan is de importeur volgens de nieuwe regelgeving aansprakelijk. Groklaw meldt dat de Amerikaanse staat Louisiana al een dergelijke wet heeft ingevoerd. In Microsofts thuisstaat Washington ligt ook een wetsvoorstel klaar voor goedkeuring.

Concurrenten en OM

Microsoft bestrijdt dat softwareproducenten op basis van de nieuwe wetten zelf rechtszaken kunnen aanspannen. "Alleen fabrikanten die schade leiden doordat een concurrent gestolen software gebruikt", verklaart Microsoft tegenover de Amerikaanse ict-nieuwssite Zdnet.

Dat betekent dat rechtszaken in ieder geval wel te voeren zijn door concurrenten van de bedrijven met toeleveranciers die illegale software gebruiken. Zo zou Ford concurrent Toyota kunnen aanklagen wegens piraterij gepleegd bij Toyota's leveranciers.

Ook het Amerikaanse openbaar ministerie kan zaken aanspannen voor softwarepiraterij in de keten van toeleveranciers voor Amerikaanse bedrijven. Microsoft meldt dat buitenlandse bedrijven voor meer dan twintigduizend dollar aan illegale software moeten gebruiken voordat juridische actie is te ondernemen.

"Het is tijd voor Amerikaanse bedrijven om een boodschap te sturen naar leveranciers dat ze moeten stoppen met het stelen van Amerikaanse technologie. Zo simpel is het", zegt Microsofts hoofdjurist Brad Smith tegen de ict-juridische nieuwssite Law.com.

'Onwerkbaar'

Enkele grote Amerikaanse fabrikanten, waaronder Dell, Intel, HP en Motorola, protesteren volgens Law.com tegen de nieuwe wetten. De winkeliersorganisatie van de staat Washington noemt het voorstel van Microsoft "onwerkbaar en misplaatst".

De branchevereniging van de filmindustrie, de MPAA, is voorstander van de wet. "Microsofts actie gaat verder dan de pogingen van de entertainmentindustrie om providers zover te krijgen om als auteursrechtpolitie op te treden", schrijft ict-blog Techdirt. Die site denkt dat de wetten mogelijk ongrondwettelijk zijn.