Eerder deze week meldde Google Nederland in het Financieel Dagblad dat het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) voor Google Apps Premier had gekozen. Tegenover Computable meldde het concern dat het om een pilot gaat en dat Google verwacht dat deze wordt uitgebreid.

Maar deze lezing klopt niet, benadrukt het departement. BuZa schrijft in een verklaring aan Webwereld dat er geen sprake is van een pilot, maar dat Google een noodoptie is voor rampen. "Vorig jaar is in de bestuursraad van BZ besloten om Google in te zetten als terugvaloptie bij eventuele calamiteiten."

9 meter onder zeeniveau

Het ministerie vreest dat bij overstromingen het ict-rekencentrum van het ministerie uitvalt. "Den Haag staat onder 9 meter water dus we kunnen het BZ-gebouw niet meer in, en ons rekencentrum valt uit inclusief onze voorziening voor terugvaloptie die in de atoomkelder onder ons pand zit", schrijft BuZa in een verklaring.

Het ministerie wil zekerheid dat "minimale mailcommunicatie" door moet gaan en daarom worden Google Apps-accounts aangeschaft. "Dat betekent dat wij via crisismanagement een aantal (naar verwachting circa 300-350, maximaal 500) mailaccounts beschikbaar willen stellen aan posten en anderen om indien nodig daar gebruik van te kunnen maken."

Geen aanbesteding

Het ministerie betaalt 20.000 euro per jaar voor de Apps Premier-accounts (40 euro per gebruiker). Dat ligt ver onder de aanbestedingsgrens van 206.000 euro, en daarom is er geen reden om de opdracht aan te besteden, laat BuZa weten.

Het ministerie benadrukt dat geen enkele sprake is van overstappen op Google, mede gezien de beperkte waarborgen voor vertrouwelijkheid en beveiliging. Tenminste twee andere ministeries experimenteren ook met Google Apps, bleek onlangs.

Geheime diensten

De AIVD schreef recentelijk in een rapport dat aan het gebruik van clouddiensten, zoals die van Google, risico's kleven. Dit omdat informatie eenvoudig toegankelijk is voor buitenlandse geheime diensten en opsporingsinstanties.