Utube.com is de website van machinebouwer Universal Tube & Rollform Equipment uit de Amerikaanse staat Ohio. Toen Google aankondigde Youtube voor 1,6 miljard dollar over te nemen, bezweken de servers van Utube onder de last van bezoekers die het verkeerde webadres hadden ingevuld.

De groei in het aantal bezoekers zijn een zware belasting voor het bedrijf dat voor de komst van Youtube zo'n duizend bezoekers per maand telde en inmiddels ruim 127.000 bezoekers per dag op de website verwelkomt. Het onderuit gaan is volgens het bedrijf funest, omdat de online verkoop van machines de belangrijkste inkomstenbron is.

Die groei in capaciteit heeft ook een kostenplaatje, stelt het buizenbedrijf. Utube zegt voor extra servers en bandbreedte zo'n 1700 dollar per maand kwijt te zijn. De onderneming krijgt ook de nodige hate-mail van teleurgestelde videofans en krijgt diverse telefoontjes met vragen over het uploaden van beeldmateriaal of boze gebruikers.

Als het aan de machinebouwer ligt, draait Google op voor de kosten en het bedrijf heeft de zoekmachinegigant vorig jaar voor de rechter gedaagd.

Toch is niet alles negatief voor de machinefabrikant. Op Utube.com zijn inmiddels banners voor ringtones geplaatst, die volgens het bedrijf voldoende opleveren om de extra serverkosten en de kosten van de juridische procedure te vergoeden.

De domeinnaam Utube.com is sinds 1996 het eigendom van Universal Tube & Rollform Equipment. Youtube is sinds 2005 geregistreerd.