Nederland.fm is in overtreding van de auteursrechtenwet (PDF) door streams van muziekzenders te embedden op de radioportal. De rechtbank in Den Haag sommeert eigenaar Jim Souren van deze en diverse andere muziekportals te stoppen met het doorgeven van radiostreams van andere zenders als er geen licentie wordt gesloten met de rechtenorganisatie. Ook moet hij de winst die hij eventueel heeft gemaakt afstaan aan Buma/Stemra. De eigenaar heeft een maand de tijd om de nodige aanpassing te maken.

Muziek toegeëigend

Buma/Stemra verleent licenties aan radiozenders die vervolgens betalen voor het naar gebruikers streamen van hun content. De uitbater van Nederland.fm gaat hieraan voorbij, door de streams te embedden, stelt de rechtbank in Den Haag. Buma/Stemra heeft namelijk geen toestemming gegeven dat een ander publiek dan de organisatie voor ogen had muziek kunnen streamen.

De website heeft naar eigen zeggen zo'n 2,4 miljoen unieke bezoekers per maand. Het licentiemodel van Buma/Stemra aan afzonderlijke zenders, bijvoorbeeld 3FM of Radio 538, is niet gebaseerd op dit bezoekersaantal. “In feite eigent [de uitbater] zich door zijn handelswijze de mogelijkheid toe om muziekwerken te exploiteren", stelt de rechtbank.

Winst afstaan aan Buma

De muziekrechtenorganisatie eist dat Nederland.fm en enkele andere portals van dezelfde eigenaar stoppen met deze doorgifte en een deel van de winst uit advertentie-inkomsten aan Buma/Stemra overdraagt. Volgens de eigenaar van de muzieksite valt dit onder de vrijheid van bezoekers om informatie te ontvangen. De rechtbank is het ermee eens dat dit een inmenging is op de vrijheid van meningsuiting, maar dat deze gerechtvaardigd is ter bescherming van auteursrechten.

De rechtbank oordeelt dat Souren dient te stoppen met het doorgeven van muziek waar Buma/Stemra de rechten op bezit zonder daar zelf voor te betalen onder een dwangsom van 1000 euro per dag dat niet wordt voldaan. Ook moet de eigenaar overleggen wat hij heeft verdiend en hoeveel de site hem heeft gekost en om “de met de inbreuk genoten winst af te dragen." Over een maand moet er een overeenkomst zijn met Buma, dan treedt de dwangsom in werking.