De plannen zijn gepresenteerd in de brochure Fair Play (pdf), waarin de spelregels staan voor het gebruik van muziek op internet. De regels gaan in per 1 januari 2010 en betreffen onder meer downloadsites, streamingdiensten, online radio en tv en het embedden van wat Buma noemt 'achtergrondmuziek'.

Opmerkelijk aan de plannen is dat die niet alleen van toepassing zijn op uitbaters van commerciële sites, zoals eerder aangekondigd. Ook huis-tuin-en-keuken-bloggers zonder advertenties moeten voortaan betalen voor het plaatsen van muziek. Zo gaan 6 embedded files 130 euro kosten, en moet er per 30 ingebedde bestanden 650 euro worden betaald, ongeacht het aantal views. De licenties moeten ieder jaar opnieuw gekocht worden.

Brief van Buma

Buma/Stemra zal in eerste instantie een brief sturen waarin de eigenaar van een website wordt gevraagd een licentie aan te schaffen. De eigenaar krijgt ook de kans om de muziek weg te halen. In dat geval stuurt Buma geen factuur.

Overigens gaat Buma/Stemra in sommige gevallen de rekening niet naar de blogger sturen, maar naar de eigenaar van het weblog/sociale netwerk. Dat betekent dat Hyves, Blogger en Web-log.nl in principe moeten gaan betalen voor al hun embeddende gebruikers.

Ook buitenlands

Buitenlandse blogaanbieders worden ook op de korrel genomen, zegt een woordvoerder van Buma/Stemra tegen 3VOOR12. Bloggers met een eigen domein zullen direct door Buma worden aangeschreven.

Buma/Stemra onthulde begin 2008 plannen om licentiegelden te gaan vragen. Deze zomer gaf Buma/Stemra alvast een voorproefje door de tarieven van 'webcasts' te publiceren. Die tarieven gelden ook voor particulieren, hoewel de organisatie een maand eerder nog zei dat alleen commerciële sites licenties moeten aanschaffen.

Bloggers furieus

Bloggers en Twitteraars reageren furieus op de plannen om individuele blogs tóch aan te pakken. Er is ook een petitie gestart om deze plannen van Buma/Stemra in de kiem te smoren.