In principe gaat Buma tien procent van de netto inkomsten van een website heffen op het inbedden van 'webcasts'. Wel wordt er een minimumbedrag ingesteld voor sites die de 'webcast' van een 'bronsite' inbedden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen particuliere en zakelijke websites.

"Heeft een particuliere website 1 webcaststation in de website ge-embed of geplaatst dan geldt een tarief van 312 euro per jaar. Ongeacht of dit een eigen gemaakt webcaststation is of een geplaatst radiostation van een externe persoon of partij", aldus de organisatie. "Indien een website 2 of meer webcasts bevat, beschouwen wij dit als een bedrijfsmatige website en geldt het tarief van minimaal 585 euro." De regeling gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari 2009.

'Iedereen kan broadcasten'

Een webcast houdt volgens Buma het volgende in: "Streams, die door de luisteraar/kijker niet voor latere beluistering vastgelegd kunnen worden en waarbij de inhoud de streams niet door de luisteraar/kijker kan worden bepaald noch beïnvloed." Of dit bijvoorbeeld opgaat voor het inbedden van bijvoorbeeld YouTube-video's blijft onduidelijk.

"Dit gaat echt puur om webcasts op doelsites", legt een woordvoerster uit aan Webwereld. Wel is duidelijk dat het niet alleen om professionele radioprogramma's gaat: "Iedereen kan broadcasten."

Oplopend tarief

Hoe meer 'webcasts' er ingebed worden hoe meer er moet worden afgedragen aan Buma. Tussen de 2 en 25 streams geldt een minimumbedrag van 585 euro per jaar. Dit loopt op tot 3.052 euro per jaar voor 401 tot 550 ingebedde streams. Sites met meer dan 550 webcasts krijgen een tarief op aanvraag.

Er bestaat al tijden onduidelijkheid over de heffingen op streaming media door Buma. In september 2008 kondigde Buma al aan dat zijn 'licentiehuis voor internet' af was. Eerder dit jaar hief Buma voor het inbedden van een radiostream op een commerciële website nog 780 euro per jaar, evenveel als het hosten van een eigen 'zender'. Dit ging om een tijdelijke tarifering.

Minimumtarief

Buma meldt: "Het basistarief voor het embedden en plaatsen van webcasts op doelsites bedraagt 10% van de netto gegenereerde inkomsten van deze website." Het minimumtarief is in het schema hieronder weergegeven.