Dit heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt. Het belangrijkste argument dat Buma/Stemra aanvoert, is dat het Gerechtshof in zijn bepaling van 28 maart 2002 'er volledig aan voorbij gaat dat de activiteiten die KaZaA ontwikkelt verder gaan dan uitsluitend het beschikbaar stellen van software waarmee muziekbestanden kunnen worden uitgewisseld'.

"Met behulp van het door KaZaA ter beschikking gestelde programma wordt, zonder de vooraf vereiste toestemming van componisten, tekstdichters en muziekuitgevers, auteursrechtelijk beschermde muziek massaal over de gehele wereld verspreid", aldus Buma/Stemra.

Het Gerechtshof had volgens Buma/Stemra moeten oordelen dat de verspreiding van de software moest worden gestaakt. Dit is niet gebeurd: het hof bepaalde in maart dat KaZaA legaal was. KaZaA zou niet verantwoordelijk zijn voor het ongeautoriseerde downloaden van muziek.

De schade voor de componisten, tekstdichters en muziekuitgevers neemt intussen 'immense vormen' aan, zo betoogt Buma/Stemra. KaZaA is volgens informatie van eigenaar Sharman inmiddels bijna 82 miljoen keer gedownload.

"Het is verbijsterend dat op deze manier miljoenen muziekbestanden worden uitgewisseld zonder dat de maker van die muziek voor het gebruik ervan een rechtvaardige honorering ontvangt. KazaA heeft een wereldwijd platform voor verspreiding van muziekwerken gecreëerd, maar zegt vervolgens er niets mee te maken te hebben. Het toelaten daarvan heeft grote negatieve gevolgen, maar het gaat nog veel verder. Het zet de bijl aan de wortels van het auteursrecht", aldus Cees Vervoord, directievoorzitter van Buma/Stemra.