Dit blijkt uit een 'tariefkaart' die Martin Slijper, hoofdredacteur van Radio.nl, binnenkreeg. "Ik was al heel blij dat ik eindelijk een keer een antwoord kreeg", zegt Slijper tegen Webwereld. De enige informatie die hij kreeg van auteursrechtorganisatie Buma/Stemra was dat het 780 euro per jaar kost om een radioplayer in te bedden in een commerciële website.

Volgens Slijper moet dat bedrag per player betaald worden. Hij was van plan om een site te maken met bijvoorbeeld 100 radiostations. Dat zou neerkomen op een bedrag van 78.000 euro per jaar. "Als je gewoon linkt naar de streams is er geen enkel probleem. Alleen een embedded player mag gewoon niet", aldus Slijper. Volgens hem wordt het op deze manier onmogelijk voor uitbaters van dergelijke sites om die kostendekkend te exploiteren. Slijper noemt het verschil dat wordt gemaakt een "rare zaak".

Terugwerkende kracht

Volgens Slijper zegt Buma dat er al een aantal sites zijn die dit bedrag betalen voor het embedden van streaming radio. "Websites die zich nooit hebben aangemeld bij Buma/Stemra sinds 2002 zijn volgens de regels niet strafbaar voor Buma/Stemra, maar wel op grond van de Auteurswet, ook met terugwerkende kracht", schrijft Slijper.

Internetjurist Arnoud Engelfriet vindt de tarieven van Buma/Stemra een rare zaak en is het ’strafbare’ aspect van embedden lang niet zo duidelijk als Buma het doet voorkomen: "'Secundaire openbaarmaking' heet dat dan. Een mooie juridische kreet, die lijkt te suggereren dat het een uitgemaakte zaak is dat embedden inbreuk op auteursrechten oplevert. Niets is echter minder waar", blogt Engelfriet.

"Er wordt veel geroepen over dit onderwerp maar dit punt is nog nooit aan de orde geweest bij de rechtbank. Het is dus op zijn zachtst gezegd zeer prematuur dat B/S alvast maar tarieven stelt op deze handelswijze. En harder gezegd: ik vind het verwerpelijk om langs deze achterdeur van het “licentiehuis voor Internet” een praktijk te illegaliseren terwijl geen rechter zich erover uitgesproken heeft dat dit inderdaad inbreuk is."

Onduidelijkheid

Hij wijst er verder op dat voor het exploiteren van een webradiostation hetzelfde bedrag wordt gevraagd. "Kortom, embedden = een radiostation hebben. Nee, dan haak ik echt af. Wat een schandalige onzin." Een woordvoerder van Buma liet ook aan Slijper weten dat websites die nog niet betaald hebben worden opgespoord. En als er niet wordt betaald wordt BREIN ingeschakeld.

Er bestaat al tijden onduidelijkheid over auteursrechtenregels rond het embedden van muziek- en videoplayers. Begin 2009 maakte Buma bekend dat ze het embedden van YouTube-video's zien als een tweede openbaarmaking. "Bij een embedded video hebben we het over een secundaire openbaring. Dan hebben we het niet over een particulier die een embedded file plaats op een weblog, maar over een video in een commerciële omgeving," zei een woordvoerder destijds tegen Webwereld.

Uitstel

De auteursrechtenorganisatie verzuimde tot op heden tarieven voor commerciële sites bekend te maken. In eerste instantie werd gemikt op 1 januari 2009. Later zou dit in februari gebeuren maar dit gebeurde niet omdat er 'een aantal problemen' waren binnen de organisatie. Volgens Slijper was Buma niet blij met zijn bericht over de tarieven voor het embedden van radioplayers.

Buma/Stemra was maandag niet direct bereikbaar voor commentaar.