Google en Buma/Stemra maken bekend dat zij een nieuwe deal hebben gesloten voor de muziek die gebruikt wordt in video’s op YouTube. Voor het akkoord is anderhalf jaar onderhandelen nodig geweest. Nu de partijen het eens zijn, wordt over de details echter geheim gedaan.

Over zowel de financiële details als de looptijd willen de twee partijen niets zeggen. Wel is duidelijk dat de overeenkomst met terugwerkende kracht ingaat vanaf 1 januari 2012 en dat het gaat om het volledige repertoire van Buma/Stemra. Of er qua vergoeding iets is veranderd wil zowel Google als Buma/Stemra niet kwijt, behalve dat de deal ook nu ook de livestreams via YouTube meeneemt.

Onbekend bedrag

Google blijft een onbekend bedrag betalen aan de auteursrechtenorganisatie voor tekstschrijvers, componisten en muziekuitgevers. De deal geldt opnieuw ook voor het embedden van YouTube-video’s op sites van derden. Externe websites hoeven daarvoor niet te betalen, tenzij een website zich volledig focust op het embedden van muziek.

Daarbij wordt per geval door Buma/Stemra gekenen waar de grens ligt en welke licentie moet worden afgenomen. De rest blijft zoals al het geval was onder de YouTube-deal vallen. Zowel Buma/Stemra als Google willen echter niet zeggen wat onder die deal – die na anderhalf jaar tot stand is gekomen - betaald wordt.

Issues uit de weg

Beide partijen hadden lang nodig om eruit te komen. “Er is opnieuw onderhandeld, en er is inderdaad lang gesproken om alle issues uit de weg te nemen. Over de inhoud kan ik niets zeggen, dat zijn we overeengekomen met Google. Hetzelfde geldt voor de looptijd of waarom het zo lang heeft geduurd”, aldus Buma/Stemra-woordvoerder Bas Erlings.

“Daarover maken we niets bekend, maar hebben de tijd genomen het eens te worden over de benodigde licentievoorwaarden en om vragen te adresseren die voorkomen uit een gefragmenteerd licentie systeem”, aldus woordvoerder Tineke Meijerman van YouTube Nederland, die meldt dat het gaat om een zogenaamde ‘fixed term’-overeenkomst.

“Deze beslaat het gebruik van het repertoire van Buma/Stemra in video’s die gehost en gestreamd worden door YouTube in Nederland. Nieuw is dat de overeenkomst ook livestreams via YouTube meeneemt. Beide partijen zijn blij dat ze eruit zijn met een deal die ten goede komt aan zowel de tekstschrijvers, componisten en muziekuitgevers als ook de YouTube- community.”

Oude deal

De eerste deal tussen de YouTube-eigenaar en Buma/Stemra is in december 2009 gesloten en liep tot 21 december 2011. Vlak daarvoor werd duidelijk dat Nederlandse sitebeheerders geen rekening van Buma/Stemra hoefden te verwachten als ze alleen YouTube-filmpjes embedden, iets waar ook de politiek tegenstander van bleek. De auteursrechtenorganisatie wilde daar in eerste instantie ook individuele bloggers flink voor factureren.