Dat heeft de auteursrechtenorganisatie besloten na overleg met brancheorganisatie VOICE. De commotie naar aanleiding van de tarieven voor het embedden van digitale muziek heeft Buma/Stemra naar eigen zeggen "niet onberoerd gelaten".

Vooral het feit dat de embedtarieven ook golden voor niet-commerciële bloggers en Hyvers zorgde behoorlijke ophef en zelfs Kamervragen. Daarom besluit Buma/Stemra het tarief voor niet-bedrijfsmatig gebruik van muziek in embedded files niet ten uitvoer te brengen.

Minister was ontstemd

Minister Hirsch Ballin van Justitie en staatssecretaris Heemskerk van Economische zijn tevreden over het besluit van Buma/Stemra. Aanvankelijk waren de bewindslieden "ontstemd" over het voorgenomen besluit van Buma/Stemra, omdat het onnodige vragen opriep en leidde tot begrijpelijke verwarring bij internetgebruikers.

Onduidelijk is of de brochure Fair Play, waar ook tarieven voor downloadsites, streamingdiensten en online radio en tv in staan, hierdoor herschreven moet worden. Buma/Stemra zegt over de internetvergoedingen nog verder in overleg te gaan met betrokken partijen. Ook zullen VOICE en Buma/Stemra gezamenlijk overleg zoeken met de Minister van Justitie over dit onderwerp.

Bits of Freedom: regeling blijft dubieus

Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom is tevreden met de stap van Buma/Stemra, maar heeft nog steeds veel bezwaren tegen de licentieregeling. "Ten eerste is de vraag of voor embedden überhaupt een vergoeding kan worden gevraagd. Buma negeert deze vraag, door aan te geven dat zij bedrijfsmatig embedden wel zal belasten. Ten tweede is de vraag wat als bedrijfsmatig moet worden aangemerkt: is iemand die een blog met advertenties publiceert, ook bedrijfsmatig actief? Ook is het opvallend dat Buma in het geheel niets zegt over de belangen van de internetgebruiker en de kleine Nederlandse muzikant, en hoe aan die belangen tegemoet wordt gekomen."

Bits of Freedom-directeur Ot van Dalen spreekt van een "fundamenteel foute regeling" die onvoldoende rekening houdt met de belangen van internetgebruikers en kleine muzikanten. "Dat probleem los je niet op met een kleine aanpassing."

Update: Reactie Bits of Freedom toegevoegd