Auteursrechtenorganisatie BUMA/Stemra laat de eis voor een betaalde licentie voor het embedden van muziekstreams varen. Dit naar aanleiding van het recentelijk arrest van het EU-Hof, dat oordeelde dat linken (en embedden) naar vrij beschikbare content geen inbreuk op het auteursrecht is.

Die uitspraak staat diametraal op het vonnis van de rechtbank, waarmee BUMA de beruchte embedtaks afdwong bij NederlandFM en daarna andere streaming portals.

Geen embedlicentie meer nodig

Die portals grepen het recente arrest aan om de embedtaks te annuleren, en met succes, vertelt Tjitze Boersma van RadioFM.nl aan Webwereld. "We hebben wekenlang keihard gewerkt achter de schermen".

Vanmiddag kwam dan het bevrijdende mailtje van BUMA aan Boersma. Daarin erkent de organisatie dat het EU-arrest een betaalde licentie voor het linken en embedden van vrij toegankelijke content onmogelijk maakt.

Met als conclusie: "Indien u op uw site enkel content aanbiedt via hyperlinks, en de site(s) waarnaar u linkt een openbaar karakter heeft (hebben), en dus een algemeen niet-beperkt publiek, heeft de hierboven genoemde uitspraak tot gevolg dat u de aan u verstrekte licentie niet nodig heeft. De licentie zal in dat geval worden stopgezet met ingang van 1 januari 2014", schrijft BUMA aan de radioportal.

Geen terugbetaling voor 2013

Overigens zal BUMA de geïnde heffing in 2013 niet terugbetalen. "Ter vermijding van misverstanden, het voorgaande brengt niet mee dat de overeenkomst niet rechtsgeldig was aangegaan. De tot 1 januari 2014 door u betaalde licentievergoedingen zullen dan ook niet worden terugbetaald."

Boersma: "Nou, dat weet ik zo net nog niet, dat is voer voor juristen, en dat ben ik niet. Maar het belangrijkste is: de embedtaks is van tafel." BUMA/Stemra was niet direct bereikbaar voor commentaar.