Burgernet is een platform waarmee de politie de hulp van burgers kan inroepen via het mobiele telefonienetwerk. Burgers kunnen zichzelf aanmelden bij dat netwerk en krijgen dan in het geval van een alarmering een sms’je of een ingesproken bericht. Er hebben zich tot nu toe 260 duizend mensen aangemeld voor de dienst, schrijft Automatiseringsgids. Burgernet is nog niet overal actief, maar wordt sinds een jaar langzaam over Nederland uitgerold. Tot nu toe kunnen Nederlanders in 120 gemeenten deelnemen.

Alarm bij incidenten

Voortaan worden er ook waarschuwingen uitgebracht bij incidenten, zoals bij gaslekken. Burgers kunnen dan een melding krijgen over het sluiten van deuren en ramen. Tot op heden werd Burgernet vooral gebruikt voor opsporing, waarbij burgers werd gevraagd uit te kijken naar verdachten van misdrijven of vermiste mensen.

Bij evenementen

Het systeem zou het verder mogelijk maken voor burgers om zich slechts voor een dag aan te melden in plaats van permanent in de database te worden opgenomen. De politie heeft hiermee al proefgedraaid bij de bezoeken van de Koningin in Thorn en Weert, op Koninginnedag. Met name voor deelnemers aan evenementen vindt de politie dit een handige extra dekking. Burgernet wordt dagelijks ingezet in de diverse regio’s waar het al actief is. Deze week werden burgers onder meer gealarmeerd bij vermissingen, winkeldiefstal en een overval.

Update 14.01: Abusievelijk is eerder gemeld dat Burgernet de aangesloten burgers de mogelijkheid gaf zelf meldingen te doen via het systeem. Dit blijkt te berusten op een misverstand. In de huidige tekst is de juiste manier van -zoals Burgernet het noemt- "alerteren" beschreven.