Tot 15 oktober kunnen Europese overheden, bedrijven en burgers hun visie geven op netneutraliteit via een digitaal vragendocument. De EC vindt het nodig om regels op te stellen met betrekking tot netneutraliteit en vraagt nu aan belanghebbenden wat er precies zou moeten gebeuren.

Geen netneutraliteit

Eurocommissaris Neelie Kroes liet in mei weten geen voorstander te zijn van Europese netneutraliteit te zijn. Zij vindt dat providers niet gedwongen moeten worden tot netneutraliteit. “Waarom zouden we consumenten in de weg staan als ze korting willen krijgen omdat ze beperkt van online diensten gebruik willen maken?" vraagt de Eurocommissaris zich af op haar blog.

Uit onderzoek van de Europese internetautoriteit BEREC blijkt dat meer dan de helft van de mobiele providers in Europa VoiP-diensten afschermt. Daarnaast wordt p2p-verkeer geblokkeerd door bijna alle mobiele telco's en geknepen door vele aanbieders van vast internet.

Actie ondernemen

“De EC concludeert dat de geïdentificeerde problemen ernstig genoeg zijn om actie te ondernemen om consumenten te beschermen", staat te lezen in het consultatiedocument van de EC. “De commissie vindt ingrijpen in concurrerende markten ongewenst, tenzij het de enige manier is om problemen op te lossen."

Consumenten, bedrijven en overheden kunnen zich tot 15 oktober storten op de vragenlijst over datagebruik, deep packet inspection, netneutraliteit en aanverwante zaken. Van elk van de onderwerpen vraagt de EC hoe respondenten denken dat de Europese overheid daar een rol in moet spelen.