Tijdens een toespraak vorige week aan de Tuskegee University in de staat Alabama brak Bush een lans voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Hij wil dat de Amerikaanse federale overheid daar meer geld aan uitgeeft.

Bush wees er op dat internet ooit begon als een project van Defensie om de militaire communicatie te verbeteren. Ook de Ipod is volgens de Amerikaanse president 'gebouwd op jarenlang door de overheid gefinancierd onderzoek'. Een deel van de technieken die in de Ipod worden gebruikt, zijn volgens Bush ontwikkeld met geld van de Amerikaanse overheid.

Niet iedereen is overtuigd van de belangrijke rol die de Amerikaanse overheid heeft gespeeld bij de ontwikkeling van de Ipod. Zo wijst Engadget op de rol die private bedrijven, zoals IBM, Hitachi en Toshiba, hebben gehad. "En het Fraunhofer Instituut niet te vergeten. Zij hebben de originele mp3-codec ontwikkeld, en ze hebben (samen met Sony, AT&T en anderen) meegeholpen met de ontwikkeling van het AAC-formaat dat Apple nu in de Ipod gebruikt."