"We gaan ervoor zorgen dat de dertien overheidsinstanties, die betrokken zijn bij de opsporing van identiteitsdiefstal, goed gecoördineerde hulp kunnen bieden aan slachtoffers en de daders kunnen vervolgen", zo zei Bush woensdag in het Witte Huis.

Bush wil daarom een Identity Theft Task Force oprichten om de daders van identiteitsdiefstal agressiever op te sporen en strenger straffen. De werkgroep zal binnen 180 dagen een verslag maken over het coördineren en voorbereiden van acties tegen dit soort oplichters. Ook het geven van advies en voorlichting behoort tot de taken van de werkgroep.

Volgens beveiligingsbedrijf Webroot Software zijn er ook deze week weer tienduizenden internetters het slachtoffer geworden van identiteitsdiefstal. Zij zijn ten prooi gevallen aan een nieuwe variant van het Trojaanse paard Trojan-Phisher-Rebery dat gegevens verzamelt van mensen in 125 landen.

Het Trojaanse paard is terug te leiden tot een beveiligde ftp-server in de Verenigde Staten en zou verband houden met de pornosite 'teens7.com'. Volgens deskundigen verzamelt het Trojaanse paard namen, telefoonnummers, sofi-nummers, gebruikersnamen en wachtwoorden van de slachtoffers.