BZK heeft de aanbesteding voor een centraal mailsysteem voor de rijksoverheid teruggetrokken nadat bleek dat er geen enkele open-source leverancier zich had ingeschreven. Slechts twee bedrijven, die beide een gesloten oplossing leverden, waren geïnteresseerd in het megaproject.

"We zijn tot de conclusie gekomen dat het bestek geen gelijke kansen bood voor open-source leveranciers. Daarom hebben we het ingetrokken", bevestigt een woordvoerster van Binnenlandse Zaken tegenover Webwereld.

Megaproject

Rijksmail is een miljoenenproject waarbij alle rijksoverheden hetzelfde mailsysteem krijgen. Het bestek behelst een mailclient, agendafuncties, beheer van contactpersonen, mailservers, back-up en malware-scanning voor 20.000 mailboxen en een opslagcapaciteit van 1,2 Petabytes. Het systeem moet echter kunnen opschalen naar 200.000 mailboxen en grofweg 10 PB aan data. Het megacontract heeft een looptijd van tien jaar.

In lijn met het Actieplan NOiV is de wens is dat de broncode vrij beschikbaar en wijzigbaar is binnen de Rijksoverheid. Maar er zijn ook een aantal harde eisen die de andere kant op wijzen: ondersteuning voor Outlook 2002, een tool voor migratie vanaf Exchange en Lotus Domino en bovenal ondersteuning voor pushmail van Blackberry en Windows Mobile.

Focus op gesloten formaten

Over deze 'primaire focus op bedrijfseigen gepatenteerde formaten' stelde SP-lid Arda Gerkens ten tijde van publicatie van de tender in november 2008 al Kamervragen.

Staatssecretaris Heemskerk antwoordde (pdf) toen: "Rijksmail dient zowel de bestaande, gesloten formaten als de meer wenselijke open formaten te ondersteunen. Hiermee conformeert de aanbesteding zich aan het actieplan NOiV, maar ook aan de huidige realiteit waarin nog veel met gesloten formaten wordt gewerkt."

Daarna werd het hele project Digitale Werkomgeving Rijk (DWR), waaronder ook GOUD en de centrale website Rijksoverheid.nl vallen, overgeheveld van ICTU naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Nadat bleek dat geen enkele open-source leverancier kansen zag om het Rijksmail-contract te winnen, heeft het departement de aanbesteding ingetrokken.

"Het bestek wordt nu gewijzigd zodat alle aanbieders een eerlijke kans krijgen", aldus de zegsvrouw van BZK. Wanneer precies de aangepaste aanbesteding wordt gepubliceerd is nog niet bekend.