Televisieprogramma Zembla had inzage in een vertrouwelijke lijst van het Ministerie van Binnenlandse Zaken over dekkingsproblemen van C2000. Op de lijst staan risicovolle gebieden zoals Pernis met de petrochemische industrie, Borssele waar een kerncentrale staat en Vught, met de zwaarst bewaakte gevangenis van Nederland. Ook in de binnensteden van Groningen, Gouda, Vlissingen, Middelburg en Tilburg werkt het communicatiesysteem voor hulpdiensten niet naar behoren.

Hoek van Holland

De lijst van het ministerie is echter niet volledig, zo ontdekte Zembla. Het tv-programma vroeg alle 25 veiligheidsregio’s in Nederland naar het functioneren van C2000 op specifieke plaatsen in hun regio.

Zo wist het ministerie van Binnenlandse Zaken al sinds 2006 dat het bereik op het strand van Hoek van Holland slecht is. Daar liep onlangs een dansfeest volledig uit de hand. De politie van de regio Rotterdam Rijnmond had drie jaar geleden in een brief aan de minister al gemeld dat de C2000-dekking in Hoek van Holland niet goed is.

Onveilig

Zembla liet ook in samenwerking met poltievakbond ACP een onderzoek doen onder politiemedewerkers. Meer dan de helft (53 procent) gaf aan zich onveilig te voelen bij het gebruik van C2000. Later deze week komt ACP met de volledige resultaten van dit onderzoek.

C2000 kwam in opspraak doordat het meldingensysteem voor de hulpdiensten opzichtig faalde bij diverse noodtoestanden. Dit gebeurde tijdens de rellen van Hoek van Holland, bij de aanslag in Apeldoorn en bij de vliegramp met Turkish Airlines.

Het ministerie zei destijds dat het probleem niet in de dekking zit, maar schuilt in de procedures voor het gebruik van C2000. Medewerkers zouden zich bijvoorbeeld niet altijd houden aan het voorschrift om bij grootschalige gebeurtenissen andere frequenties te gebruiken, waardoor hun oproepen niet door het communicatiesysteem komen.

Reactie minister

In reactie op de Zembla-uitzending ontkent minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken dat C2000 niet of nauwelijks werkt op de genoemde plekken. Wel zijn op 60 plaatsen bereikbaarheidsproblemen, waardoor bijvoorbeeld een paar seconden geen communicatie mogelijk is, meldt de NOS.