Op het moment dat de eerste schoten vielen op het muziekfestival Veronica Sunset Grooves konden agenten op het festivalterrein en commandanten in de commandowagen niet meer communiceren via C2000. Ook was er tijdelijk geen mobiel telefoonverkeer mogelijk tussen agenten.

Dat concludeert korpschef Dick Schouten van Midden- en West-Brabant na een onderzoek van het politieoptreden tijdens rellen die plaatsvonden op vrijdag 21 augustus en zaterdag 22 augsutus. Volgens Schouten werkte C2000 ook eerder op de dag niet optimaal. Verder heeft het rapport vooral kritiek op de gebrekkige leiding van de politiefunctionaris die de operationele leiding had over de beveiliging van het evenement.

'Capaciteit C2000 is voldoende'

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft niet de indruk dat er iets mis is met de capaciteit van de zendmast van C2000, meldt het ANP. De capaciteit van C2000 was volgens het ministerie maar voor de helft gebruikt. Binnenlandse Zaken vermoedt dat teveel hulpverleners op een gespreksgroep gezeten kunnen hebben, waardoor er vertraging was.

Politievakbond ACP eist een onderzoek naar C2000, schrijft het ANP. "Het kan niet zo zijn dat zo'n systeem op zulke cruciale momenten uitvalt", aldus voorzitter Gerrit van de Kamp.

Het is niet de eerste keer dat C2000 niet goed functioneert. Onder meer bij de crash van een vliegtuig van Turkish Airlines bij Schiphol haperde het systeem. In juni 2009 lekten vertrouwelijke gegevens van ongeveer vijftien pati├źnten uit regio Giessen (Noord-Brabant) uit op internet. De regionale meldkamer publiceerde privacygevoelige spoedmeldingen op het openbare meldingensysteem P2000, omdat het bereik van het beveiligde C2000-netwerk te slecht was.

Het onderzoek van Dick Schouten en de begeleidende brief van burgemeester Aboutaleb: Onderzoek Dick Schouten