“Uiterlijk halverwege 2015 zijn nagenoeg alle aansluitingen verglaasd. We gaan dit echt in een heel hoog tempo uitvoeren bij de bestaande en de geacquireerde netten. We komen begin juni met nieuwe pakketten met de hoogste download- en ook uploadsnelheden die met glas mogelijk worden.”

Dat zeggen Albert Vergeer, algemeen directeur van CAIW in Naaldwijk en Michiel Admiraal van Cif Infrastructure op Schiphol.

Cif wordt beheerd door Bouwfonds REIM, onderdeel van de Rabo Vastgoedgroep van Rabobank Group. De investeerder maakte in juni 2008 een start met tv-kabel met de acquistitie van kabelexploitant CAIW. Dat telde toen 160.000 aansluitingen. Na de recente overname van de netten van Cogas Kabel (voor 50 procent) en eerdere overnames van lokale netten staat de teller vop 325.000 aansluitingen. Na Ziggo en UPC is het daarmee de derde kabelaar.

Dreigende overname door KPN

De penetratiegraad van Cif bedraagt op dit moment 70 procent en moet na de introductie van glas omhoog. Caiway is concurrent van KPN, dat in 2011 Caiway zou inlijven. De NMa dreigde die overname te blokkeren, waarna KPN de overnamepoging staakte. Ondertussen had, volgens betrouwbare bronnen, ook Vodafone het oog laten vallen op Caiway, om een entree te maken in locale vaste infrastructuur voor consumenten. Tot een overname kwam het niet. Cif noch Vodafone wil iets kwijt over mogelijke gesprekken die er waren.

Vodafone nam en week geleden wel Wiericke over, aanbieder van geavanceerde internet-, tv- en telefoniediensten op glasvezel, met ondermeer provider Wisper die de hoogste snelheden internet biedt. Daarmee zal Vodafone zich behalve met hoge snelheid mobiel (4G), ook op het vaste net manifesteren met hoge snelheid internet en tv, om te beginnen op de glasvezelverbindingen van KPN. Die staan open, de kabelnetten nog altijd niet.

De lange termijn

Cif is een investeringsfonds van institutionele beleggers waaronder Nederlandse pensioenfondsen en onderdeel van het Rabo Bouwfonds Communication Infrastructure Fund dat ondermeer zo’n 500 masten van KPN kocht. Het maakt onderdeel uit van Rabo Vastgoedgroep waarmee Rabobank de facto één van de belangrijke investeerders in infrastructuur is.

“Wij gaan echt voor de lange termijn, en zijn dus geen typisch private equity fonds. Caiway zullen we voor een periode van drie tot vijf jaar houden en mogelijk langer. Dit soort investeringen in glasvezel doe je voor tientallen jaren en we hebben ook een lange termijn strategie om dit soort investeringen terug te verdienen”, aldus Admiraal. Behalve in kabel en masten investeert Cif ook in datacenters.

Zwaartepunt in het Westland

Dus antwoordt Admiraal ontkennend op de suggestie dat Caiway hoe dan ook een volgende prooi van UPC zal vormen na de overname van Ziggo. Cif koopt zoveel mogelijk locale kabelnetten en steekt UPC met biedingen de loef af. Op enkele plekken heeft Caiway nu glas liggen, zoals in Loenen, Krimpen a/d IJssel en de nieuwe Haagse woonwijk Wateringse Veld.

Westland vormt vanouds het zwaartepunt van Caiway, maar ook Oudenbosch, Albrandswaard, Hendrik Ido Ambacht, Borculo, Hilvarenbeek, Markelo, KabelMedia Brabant-Gelderland in Oss en genoemd Cogas-gebied vallen onder de supervisie van de kabelaar die als vanouds het meest op innovatie gericht is. De mislukte overnamepogingen vertraagden de uitvoering van de verglazing die nu alsnog in hoge snelheid wordt opgepakt.