Het callcenter maakte gebruik van een belcomputer die consumenten benaderde zonder dat die vooraf toestemming hadden gegeven. Daarbij werd de mensen grote prijzen beloofd in ruil voor deelname aan loterijen. Toezichthouder OPTA kreeg klachten binnen via de twee websites spamklacht.nl en consuwijzer.nl en stelde daarop een onderzoek in. Geconstateerd werd dat het betrokken callcenter, All4Call, de spamregels heeft overtreden en tevens een aantal telemarketingregels.

Het callcenter liet een automatisch oproepsysteem mensen bellen namens 'Rudi Hurkmans', die afhankelijk van hetgeen de mensen zeiden, verschillende reacties gaf. Volgens OPTA geloofden veel consumenten daardoor dat zij een echt persoon aan de lijn hadden.

'Meneer Hurkmans'

'Meneer Hurkmans' prees niet alleen de loterijen aan met de belofte van grote prijzen. Ook probeerde de belcomputer de naam en bankrekeningnummer van de consument te ontfutselen. Vervolgens werd de consument teruggebeld door een medewerker van All4Call die dan een telefonische overeenkomst probeerde af te sluiten.

De consument werd daarbij niet gevraagd of hij mocht worden teruggebeld. Ook heeft het callcenter niet verwezen naar het bel-me-niet-register, wat in Nederland verplicht is. De telefoontjes van de 'Zwitserse Consumentenvereniging' hebben in een jaar tijd voor zo'n 900 klachten gezorgd op spamklacht.nl en 650 klachten op consuwijzer.nl.

Tot nu toe 120.000 klachten

De OPTA maakt ook bekend dat het sinds de instelling van het spamverbod in 2004 tot aan oktober van dit jaar ruim 120.000 klachten heeft ontvangen via spamklacht.nl. Het merendeel van die klachten betreft e-mail, sms- en faxspam. In die periode zijn zes dwangsommen opgelegd en 21 boetes met een totaalbedrag van 2,1 miljoen euro.