Een nieuw camerasysteem van EK-sponsor Castrol meet met zestien camera's op de daken van elk stadion de snelheid van spelers, hun afgelegde afstand en posities op het veld. Ook de bal wordt nauwkeurig gevolgd.

Op een speciale site zijn de statistieken tijdens de EK-duels live te volgen. Achteraf worden de cijfers ook vertaald in een ranglijst. Het EK Voetbal in Zwitserland en Oostenrijk start aanstaande zaterdag.

25 keer per seconde

De software gebruikt driehoeksmetingen om nauwkeurig de posities van de spelers te registreren. Het hele voetbalveld wordt 25 keer per seconde geanalyseerd. Olieproducent Castrol sloot een overeenkomst met de Europese voetbalbond UEFA om de camera's te mogen ophangen.

'Het resultaat is een soort voetbal-gps. We zien continu waar de spelers en bal precies zijn en missen geen enkele beweging,' zegt de Nederlandse Castrol projectmanager Roel Schoondermark. De meettechniek stamt volgens hem af van een raketvolgsysteem uit de Eerste Golfoorlog.

'Je kunt het ook vergelijken met twee vuurtorens die tegenover elkaar staan. De lichten overlappen elkaar steeds, waardoor de positie is te bepalen. Het is de eerste keer dat deze techniek wordt ingezet tijdens veldsporten,' aldus Schoondermark.

Twaalf kilometer per duel

Binnen een minuut na elk doelpunt is op de Castrol-site een 2D-weergave van de goal terug te zien. Achteraf is per speler een 'heatmap' te zien die aangeeft op welke delen van het veld hij heeft meest liep. Ook zijn voor elke speler topsnelheden en afgelegde meters op te vragen. Tijdens het oefenduel Oostenrijk - Nederland (3-4) eerder deze maand bleek John Heitinga het snelst (32,4 km/u) en legde Klaas-Jan Huntelaar de meeste meters af (11.823).

De acties van spelers worden ook geanalyseerd op basis van wat ze bijdragen aan een mogelijk doelpunt. Doorvoor worden aan de verschillende posities op het veld verschillende waarden toegekend.

Interpretatie

Volgens Schoondermark is het aan internetters zelf de cijfers te interpreteren. 'Wij leveren alleen de data, maar harde conclusies over welke spelers beter zijn dan anderen, trekken we niet.' De UEFA-commissie die de prijs voor de beste speler van het toernooi uitreikt, neemt de resultaten wel in ogenschouw.

Trainer Arsene Wenger had het systeem graag bij zijn club Arsenal gebruikt, maar een echt product wordt de meetsoftware niet. Schoondermark: 'We doen dit alleen tijdens het EK.' De voetbalstatistieken zijn ook via een desktopwidget te volgen.