Cameron kondigde aan dat er 88 miljoen euro in onderzoek wordt gestopt. Volgens de Britse premier behelst het onderzoek niet alleen 5G, maar ook de Internet of Things, waar 5G een essentieel onderdeel van is. De nieuwe mobiele techniek, moet duizend keer sneller zijn dan het huidige 4G. Volgens Cameron kunnen zo miljarden objecten via het internet met elkaar communiceren.

De twee regeringsleiders maakten dit bekend tijdens de opening van de grootste technologiebeurs ter wereld, de CeBIT in Hannover. De Duitse Universiteit van Dresden en de Britse universiteiten van Surrey en King's College gaan het onderzoek samen leiden.

Aziatische voorsprong

Ruim een maand geleden kwam Zuid-Korea met het plan op te proppen om 1,1 miljard euro te investeren in 5G. Nadat eerder onder meer het Chinese Huawei 5G-aspiraties toonde.

Ook de Europese Unie maakte eerder geld vrij voor onderzoek naar het nog steeds niet gestandaardiseerde 5G. Merkel en vooral Cameron willen hier echter een duidelijk signaal afgeven dat ze niet willen dat Europa achterloopt in de ontwikkeling van toekomstige telecommunicatietechnieken.